Selektor tekmovalnega programa 54. FBS je Matjaž Zupančič

Avtor: FBS

Selektor tekmovalnega programa 54. Festivala Borštnikovo srečanje (oktober 2019) je dramatik, gledališki režiser in pedagog Matjaž Zupančič, selektor tekmovalnega programa 55. Festivala Borštnikovo srečanje (oktober 2020) pa gledališki kritik Rok Bozovičar.


Matjaž Zupančič / Foto: Uroš Hočevar, arhiv SLG Celje

Kot je v sporočilu za javnost zapisal umetniški direktor festivala Aleš Novak, želijo z implementacijo enoletnega mandata selektorja, kot ga določa tudi Pravilnik o delovanju FBS, omogočiti še nekoliko večjo pretočnost, širino in raznolikost pogledov, ob festivalski stalnici - vrhunski kakovosti izbranih uprizoritev, ne glede na status gledališkega producenta in produkcijski model znotraj katerega je nastala. Festivalski program bo v prihodnjih letih izraz vrhunskih ustvarjalnih dosežkov pretekle gledališke sezone, zasnovan na sodobnem razumevanju širokega nabora gledaliških jezikov in poetik.

Matjaž Zupančič - življenjepis

Matjaž Zupančič (1959) je študiral gledališko režijo in dramaturgijo na AGRFT v Ljubljani. Po diplomi iz režije je v okviru programov British Theatre Association nadaljeval študij v Londonu. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je vodil Eksperimentalno gledališče Glej. Zadnjih trideset let je kot režiser in dramatik redno prisoten na domačih in tujih gledaliških odrih. Osnova Zupančičevega umetniškega opusa so gledališke režije, ki jih ves čas povezuje s pisanjem nove dramatike. Je eden izmed najbolj pogosto uprizarjanih slovenskih avtorjev v  tujini. Z režijami lastnih in tujih besedil mu je uspel prodor na pomembne evropske gledališke festivale in odre (Jugoslavija s svetom, Bonnski bienale, Avignon, London Institute of Contemporary Art, Cameri Theater Tel Aviv, Ex Ponto, Sterijino pozorje itd.) Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, tako v mednarodni kot v domači konkurenci; med drugim je tudi petkratni dobitnik Grumove nagrade za najboljše izvirno dramsko besedilo. Je redni profesor za gledališko režijo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio film in televizijo.

Rok Bozovičar - življenjepis

Rok Bozovičar (1989) je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti, doktorski študij književnosti nadaljuje na Filološki fakulteti v Beogradu. Deluje kot gledališki kritik, urednik, pisec, praktični dramaturg, vključeni kritik, moderator, sodeluje z Radiem Študent in Radiem Slovenija ter piše za časopis Dnevnik. Sodeluje na mednarodnih strokovnih seminarjih in se udeležuje konferenc in gledaliških festivalov. Je član Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter samozaposlen v kulturi. V okviru 53. FBS bo vodil pogovore o tekmovalnih predstavah.      


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/selektor-tekmovalnega-programa-54-fbs-je-matjaz-zupancic