Dan v spomin na Gašperja Tiča in natečaj za izvirni libreto

Avtor: MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem so današnji večer z zadnjo ponovitvijo mjuzikla Trač v tej sezoni posvetili spominu na Gašperja Tiča. Ob tej priliki so v MGL napisali obvestilo za javnost, ki ga objavljamo v celoti:


Foto: Peter Giodani

18. junij je za generacije ustvarjalcev Mestnega gledališča ljubljanskega postal tisti strašni dan, ko smo za vedno izgubili Gašperja Tiča, ki ni bil samo naš cenjeni kolega in srčni prijatelj, marveč iskriv ustvarjalec, ki je že davno  prerasel okvire igralskega poklica in se s suverenim zamahom uveljavljal kot režiser in predvsem kot dramatik oziroma komediograf. Tako je v dneh po njegovi smrti v ansamblu dozorela ideja, da bomo odslej ta dan posvetili spominu na njegovo tragično in prezgodnjo smrt in hkrati slavili tisto zvrst, ki se ji je s svojim opusom sam zapisal: glasbeno gledališče.

V ponedeljek, 18. junija ob 18. uri, se bomo v izteku sezone spomnili Gašperja Tiča z zadnjo ponovitvijo njegovega mjuzikla Trač in ob tem namenili izkupiček od prodanih vstopnic Zvezi prijateljev mladine Slovenije za humanitrani program Pomežik soncu. S tem se bomo poklonili tudi njegovemu delovanju na humanitarnem področju. Gašper Tič je za časa svojega življenja, kot socialno čuteč človek, sodeloval v mnogih humanitarnih organizacijah.

Z Gašperjem Tičem je umrlo kar nekaj uprizoritev MGL, uspešnic, ki smo jih igrali že vrsto sezon pa tudi nekaj takih, ki so bile šele v vzponu. V prah so se spremenili načrti za nove uprizoritve, v katerih bi igral, jih režiral oziroma zanje pisal besedila. Slovensko gledališče pa je izgubilo komediografa, dramatika in libretista ki bi se v naslednjih letih zagotovo postavil ob bok najžlahtnejšim peresom.

V spodbudo piscem in v skladu s programsko usmeritvijo MGL, ki vsako sezono uprizori en ali celo dva umetniško ambiciozna mjuzikla, bomo ta večer objavili javni anonimni natečaj za izvirni libreto, s katerim želimo tudi v naslednjih letih negovati in razvijati kvalitetno in žanrsko  raznoliko glasbeno gledališče. Rok za oddajo libreta je 18. februar 2019. Prvega zmagovalca, ki bo prejel nagrado Gašperja Tiča, bo strokovna komisija razglasila 18. junija 2019. Podrobne informacije o natečaju so dostopne na spletnih straneh MGL (www.mgl.si)

V MGL ne mine niti en dan, ena vaja ali predstava, med katero se bi obujali spominov na Gašperja, še vedno je navzoč v naših srcih, mislih in pogovorih. Tudi zato mu posvečamo novo sezono 2018/2019, katere rdeča nit je vzgoja srca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dan-v-spomin-na-gasperja-tica-in-natecaj-za-izvirni-libreto