Henrik Neubauer kot pobudnik svetovnega dneva plesa vabljen na praznovanje ITI

Avtor: STA

Plesalec, koreograf in režiser Henrik Neubauer je kot častni član, pobudnik mednarodnega dneva plesa in ustanovitelj Slovenskega centra Mednarodnega gledališkega instituta (ITI) prejel vabilo k udeležbi praznovanja 70-letnice ITI, ki bo novembra v Haikouju na otoku Hainan na Kitajskem. ITI je partner Unesca za uprizoritvene umetnosti.


Henrik Neubauer / Foto: Gregor Mlakar, STA

Obletnico organizacije, ustanovljene leta 1948, bodo v Haikouju, prestolnici otoka Hainan na jugu Kitajske, proslavili od 23. do 26. novembra. Štiridnevno praznovanje bodo zaznamovale večerne uprizoritve iz lokalnega in mednarodnega okolja, pred tem pa tudi konference, forumi in delavnice. Pokrovitelj dogodka je guverner Hainana, otoka, ki tudi v novembru slovi po toplih temperaturah, je sporočil Neubauer.

Starosta slovenskega baleta, kot ga pogosto označujejo, je na Kitajsko vabljen kot častni član ITI in avtor prve poslanice ob mednarodnem dnevu plesa, ki ga svet praznuje od leta 1982, in sicer 29. aprila, na dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810). Dan plesa obeležujejo v več kot 120 državah, tudi v Sloveniji.

Mednarodno nevladno organizacijo ITI je Unesco ustanovil v Pragi ob sodelovanju mednarodne gledališke skupnosti. Cilj te svetovne mreže je promovirati mednarodno izmenjavo znanja in praks s področja uprizoritvenih umetnosti, skrbeti za povezovanje med umetniki vseh narodov in narodnosti, krepiti medsebojno razumevanje in sodelovanje, opozarjati na pomen spoštovanja človekovih pravic in kulturne raznolikosti ter spodbujati izobraževanje.

Na področju uprizoritvenih umetnosti je ITI že desetletja navzoč s številnimi dejavnostmi, kot so festivali, publikacije, delavnice, seminarji, okrogle mize, razstave ipd., predvsem pa je znan kot nosilec obeleževanja svetovnega dneva gledališča 27. marca in mednarodnega dneva plesa 29. aprila. Ob tej priložnosti priznani gledališki in plesni ustvarjalci pošljejo v svet svoje poslanice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/henrik-neubauer-kot-pobudnik-svetovnega-dneva-plesa-vabljen-na-praznovanje-iti