V SNG Drama Ljubljana od natečaja Najst do bralne uprizoritve A je to normalno?

Avtor: SNG Drama Ljubljana

V sredo, 13. junija, bo v ljubljanski Drami premierno predstavljen kolaž prizorov iz besedil izbranih avtorjev natečaja Najst. Z nekaj pomoči gledaliških strokovnjakov je iz besedil nastala bralna uprizoritev A je to normalno?


SNG Drama Ljubljana / Foto: Katja Kodba

Na letošnji natečaj v okviru Mlade Drame in kluba Najst se je odzvalo kar 25 mladih dramatičark in dramatikov, starih med 9 in 15 let. SNG Drama Ljubljana je sedem avtorjev povabila k sodelovanju na delavnicah dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom dramaturginje Eve Kraševec, lektorice Tatjane Stanič in gledališke pedagoginje Špele Šinigoj.

Natečaj na temo »Zdaj vem, kako je biti drugačen« je vzbudil raznolike odzive, nekateri avtorice in avtorji so v besedilih poudarili problematično stran drugačnosti ter z njo povezane oblike vrstniškega nasilja, drugi pa njeno pozitivno plat in z njo povezano željo po izvirnosti ter pravil in norm osvobojeni drugačnosti. Jakob Adamič Šeme, Tia Gabriel, Aljaž Gornik, Katka Franja Slosar, Maruša Škrjanc Lapajne, Bor Zorič in Nika Zorič so na delavnicah poglobili razumevanje zakonitosti dramskega ustvarjanja in uporabe jezika v gledališču. Ko so svoja besedila dodobra izpilili, sta se lotila dela režiser Luka Marcen in dramaturginja Eva Kraševec ter pripravila zanimiv kolaž prizorov, ki na različne načine tematizirajo drugačnost in nam približajo kompleksnost odraščanja v današnjem vse bolj zapletenem svetu.

Bralna uprizoritev A je to normalno? bo v Mali drami v sredo, 13. junija, ob 18.00 ponovitvi pa v četrtek, 14. junija, in v petek, 15. junija, ob 18.00 v Mali drami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-drama-ljubljana-od-natecaja-najst-do-bralne-uprizoritve-a-je-to-normalno