V Gleju premiera projekta o odnosu do staranja in starosti

Avtor: STA

V Gledališču Glej bodo nocoj premierno izvedli predstavo Starci Tina Grabnarja in Hane Vodeb. Letošnja Glejeva rezidenta sta se v avtorskem projektu, nastalem v koprodukciji z AGRFT, posvetila, kot sta zapisala, preslišani generaciji, ki je vse bolj odrinjena na rob. Skozi vse leto sta spoznavala starostnike iz resničnega življenjskega okolja.


Foto: Hana Vodeb

Za projekt so se ustvarjalci srečali s starostniki najrazličnejših ozadij ter, kot piše na spletni strani projekta, prisluhnili njihovim zgodbam in se metaforično sprehajali skozi široke arhive njihovih že skoraj pozabljenih spominov. "Med starostniki je skrito bogato izročilo, ki mu danes nihče nima več časa prisluhniti. V času vsesplošnega poveličevanja mladosti si bomo na odrskih deskah vzeli čas in prisluhnili najstarejšim," so zapisali o predstavi.

V duhu dokumentarnega gledališča, ki realnost spaja z odrsko fikcijo, je avtorska ekipa rezidenčnega projekta v preteklem letu opravila obširno raziskavo na področju domov za ostarele. Skozi vse leto so v različnih slovenskih regijah organizirali pripovedovalske delavnice za starostnike.

Skupaj s sodelujočimi so razmišljali o procesu staranja, stigmatizaciji, pomembnosti medsebojnega dialoga in že zdavnaj pozabljenih ustnih izročilih. Razpirali so lastne spomine in razglabljali o varljivosti naših misli.

Starci v predstavi so Božidar Škof, Irena Butoln, Jožica Hribar, Majda Lekše, Stanka Škodič, Vanja Matijevec in Vesna Škreblin. Dramaturgijo podpisujejo Brina Klampfer, Alja Lobnik in Nina Šorak, scenografijo Nina Rojc, oblikovanje luči pa Grega Mohorčič.

Tin Grabnar je leta 2015 diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT) pod mentorskim vodstvom Sebastijana Horvata. Svoje znanje je pridobival tudi v sodelovanju z režiserji, kot so Tomi Janežič, Tomaž Pandur in Jernej Lorenci. Od takrat naprej se razvija v režiserja, ki raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko, nemoč in poizkus, piše na spletni strani projekta.

Hana Vodeb je videastka, filmarka, pisateljica, igralka, raziskovalka in producentka, po izobrazbi pa sociologinja. Deluje v galerijah, na odrih, v filmih, skozi glasbo, ples, literaturo, raziskave, kot avtorica videa in filma, režiserka, scenaristka, montažerka, konceptualistka, igralka, ilustratorka, multimedijska in intermedijska umetnica ter metodologinja raziskav ter vodja projektov. Razvija projekte, ki so družbeno odgovorni, od ekologije do socialne vključenosti ranljivejših družbenih skupin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-premiera-projekta-o-odnosu-do-staranja-in-starosti