Medeja na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj v Narodnem gledališču v Podgorici v Črni gori na Festivalu narodnih gledališč »Maštanije« uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića. Nastopili so Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.


Foto: Damjan Švarc

Evripidovo Medejo je zrežiral eden najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliver Frljić, ki je ob premieri dejal: "Beroč Medejo, sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način."

Prevajalec je Marko Marinčič, dramaturg Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kostumografinja Sandra Dekanić, izbor glasbe Oliver Frljić, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec, lektor Janez Bostič.

Medeja je na 32. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu osvojila dve nagradi: grand prix za najboljšo uprizoritev in nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Nataša Matjašec Rošker.

Prvi Festival narodnih gledališč z naslovom »Maštanije« v Podgorici v Črni gori se je začel 30. maja z uprizoritvijo sarajevskega narodnega gledališča, Shakespearovim Kraljem Learom, v režiji Diega de Bree. Makedonsko narodno gledališče iz Bitole se je občinstvu predstavilo s predstavo Srečelovec Fjodorja M. Dostojevskega v režiji Dejana Projkovskoga, Srbsko narodno gledališče iz Beograda je uprizorilo Sumljivo osebo Branislava Nušića v režiji Andrasa Urbana. Do 8. junija bodo na sporedu še Ionescovi Nosorogi v režiji Gorana Golovka in izvedbi Hrvaškega narodnega gledališča iz Splita. Festival bo sklenilo Črnogorsko narodno gledališče s Shakespearovo Zimsko pravljico v režiji Dina Mustafića.

Črnogorsko narodno gledališče je festival organiziralo z namenom predstaviti aktualne uprizoritve najpomembnejših gledališč v regiji in napovedalo, da bo festival odslej potekal tradicionalno ob koncu gledališke sezone.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/medeja-na-festivalu-narodnih-gledalisc-v-podgorici