Pahor z zlatim redom za zasluge odlikoval Borisa Cavazzo

Avtor: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval igralca Borisa Cavazzo za izjemen ustvarjalni opus ter predano pedagoško delo.


Boris Cavazza / Foto: Daniel Novakovič, STA

Boris Cavazza je zlati red za zasluge prejel za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je odločilno zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor, ter za predano pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Utemeljitev:

"Boris Cavazza, eden najvidnejših slovenskih gledaliških umetnikov, je vsestranski. Je vrhunski dramski in filmski igralec, gledališki režiser, filmski scenarist, odličen pedagog, pa tudi pesnik in glasbenik.

Ljubitelje gledališča je očaral že s prvimi epizodnimi liki, dokončno pa je občinstvo prepričal s svojo izjemno ustvarjalno energijo v glavnih vlogah. Je nemirni iskalec in ustvarjalec, katerega upodobitve strasti, izgub, bolečin, ponižanj in iluzij njegovih junakov so se trajno zapisale v slovenski gledališki spomin. Na domačih in tujih odrih je odigral nad sto vlog in zanje prejemal najprestižnejše nagrade. Med njimi velja omeniti zlati lovorjev venec za življenjsko delo na 30. festivalu jugoslovanskega gledališča MESS v Sarajevu leta 1990, najvišjo slovensko nagrado za igralske dosežke Borštnikov prstan leta 1992 in primorsko gledališko nagrado Tantadruj za življenjsko delo leta 2016. V 90-ih letih se je začel uveljavljati tudi kot gledališki režiser.

Vzporedno z delom v gledališču se je postopno vedno bolj vraščal tudi v slovenski filmski svet in postal njegov pomemben sooblikovalec. Nastopil je v 50 filmih in napisal scenarije za štiri celovečerne filme. Tudi filmske in televizijske vloge ter njegove stvaritve na področju scenaristike zgovorno pričajo o horizontih ustvarjalnega duha Borisa Cavazze. Niz nagrad za filmske vloge je oktobra 2017 zaokrožila nagrada Bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

Zelo pomembno je tudi njegovo pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kot redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero je med letoma 1995 in 2002 kalil igralski podmladek, ki je v njem prepoznaval igralski vzor, karizmatičnega ustvarjalca in živo legendo.

S svojo vsestransko ustvarjalnostjo, predvsem kot igralec, pa tudi kot pedagog in režiser je Boris Cavazza v zadnjih petih desetletjih močno zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor ter pomembno prispeval k rasti slovenskega gledališča in njegovi prepoznavnosti tudi v tujini."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pahor-z-zlatim-redom-za-zasluge-odlikoval-borisa-cavazzo