Dve sveži izdaji Maske

Avtor: Maska

Sveži izdaji dveh številk revije Masks ta že na policah najbolj založenih knjigarn oziroma na sedežu Maske, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, Metelkova 6, Ljubljana.


Foto: Maska, oblikovanje: Ajdin Bašić

Maska - časopis za scenske umetnosti, št. 183–184 (poletje 2017), nosi naslov Estetska revolucija. Kot je zapisal Rok Benčin, je pričujoča številka posvečena delu Jacquesa Rancièra in razpravam, ki jih odpira njegova specifična obravnava »čutnega tkiva in oblik umljivosti«, ki vzpostavljajo svet umetnosti in sooblikujejo koordinate sveta, v katerem živimo. Nastala je na podlagi konference Estetski režim umetnosti: razsežnosti Rancièrove teorije, ki so jo ob izidu slovenskega prevoda Rancièrove knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti organizirali Zavod Maska, Slovensko društvo za estetiko in Knjigarna Azil med 26. in 28. novembrom 2015 v Ljubljani. Konferenco sta zaznamovala tudi Rancièrov obisk in njegovo predavanje (prav tako ga objavljajo v pričujoči številki) v Cankarjevem domu v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Povezava: Več informacij

Maska - časopis za scenske umetnosti, št. 187–188 (zima 2017), ima naslov Zoper to odločbo ni dovoljena pritožba ali delovni maslov J'ACCUSE # OBTOŽUJEM. Andreja Kopač je o tej številki Maske zapisala, da je predvsem gesta, ki bi ji lahko povsem argumentirano pripisali značilnosti »cinizma oblasti.« Po drugi strani pa je tudi njen proizvod, odgovor, zaušnica, ki vsebuje vse značilnosti »stanja stvari« v slovenskem prostoru uprizoritvenih umetnosti pozimi in spomladi 2018.

Povezava: Več informacij

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dve-svezi-izdaji-maske