Ob koncu sezone novogoriškega gledališča še predstava Ekshibicionist

Avtor: STA

Kot zadnjo predstavo sezone v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo v sredo na mali oder postavili predstavo Dušana Jovanovića Ekshibicionist. Gre za nekoliko drugačno predstavo, saj so osnovnemu Jovanovićevemu tekstu dodali dele iz njegovih drugih del ter nov igralski lik, režiserja.


Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Predstavo je režiral Marko Bulc, ki je z novogoriškim gledališčem že sodeloval. Na včerajšnji novinarski konferenci je povedal, da je končni izdelek pravzaprav delo celotne ekipe, vendar ima predstava enako sporočilno vsebino.

"To je nova, razširjena izdaja besedila Dušana Jovanovića," je dodal dramaturg Nebojša Pop-Tasić.

Dušan Jovanović, eden najbolj plodovitih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev, je za Ekshibicionista prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo (2002). Prva uprizoritev Ekshibicionista je bila v ljubljanski Mali drami, novogoriška bo tako druga slovenska postavitev. Ekshibicionist je postal kultna predstava v beograjskem Ateljeju 212, uprizorjen pa je bil tudi v luksemburškem Theatre d' Esch.

Zgodba govori o zelo uspešnem in bogatem borznem mešetarju Fredu Millerju, ki zaradi ekshibicionizma že tretjič pristane v ječi, piše na spletni strani SNG Nova Gorica. Tu naj bi mu terapijo oziroma pomoč nudili dve strokovni sodelavki, stroga zadrta psihiatrinja Eva Stempowska in blagohotna, a precej neuravnovešena socialna delavka Dorothy Jackson. Da se bo klobčič ambivalentnih razmerij dobro zapletel, si je avtor zamislil še peto dramsko osebo: psihiatra Daniela Parkerja, nekdanjega Evinega zakonskega partnerja (in terapevta), ki se že več let neuspešno ukvarja s Fredovo deviacijo in ima diametralno nasprotno stališče, kako pristopiti k zdravljenju.

Umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš je Ekshibicionista izbral v letošnjo sezono zato, ker je želel na repertoar umestiti sodobno slovensko dramo: "Obenem pa je to besedilo ponujalo tudi priložnost za mlajši igralski kader, da napravi neke večje igralske vloge, saj doslej še niso imeli te priložnosti."

Bulc je povedal še, da ekshibicionizem ne vznemirja zgolj kot tema dramskega besedila, ki ga uprizarjajo, temveč tudi kot fenomen sodobne družbe, zasvojene z različnimi oblikami družbenih omrežij. V delu se sprašujejo, kakšna je danes družba, kaj vse si ljudje pošiljajo in kažejo prek spletnih omrežij ter koliko razkrivanja intime in ekshibicionizma je danes med nami v obtoku na različnih ravneh.

V prvem delu predstave občinstvo sledi študijskim vajam za gledališko predstavo, po odmoru pa je na oder postavljena sama predstava.

Glavno vlogo so tokrat zaupali mlademu novogoriškemu igralcu Žigi Udirju, ob njem pa bodo zaigrali še Gorazd Jakomini, Medea Novak, Maja Nemec, Gorazd Jakomini in Blaž Valič. Scenografija je delo Damirja Leventića, za kostume je poskrbel Andrej Vrhovnik, za koreografijo Sebastjan Starič, glasbo pa je napisal Damir Avdić.

Eksihibicionist bo na malem odru SNG Nova Gorica premierno zaživel v sredo ob 20. uri, za abonente pa bo premiera v četrtek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-koncu-sezone-novogoriskega-gledalisca-se-predstava-ekshibicionist