V CD zadnje ponovitve Pohujšanja v dolini šentflorjanski v tej sezoni

Avtor: STA

Pred obletnico rojstva Ivana Cankarja bo v Cankarjevem domu danes, v torek in v sredo še zadnjič v tej sezoni na ogled predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Cankarjevo dramo iz leta 1907 je na oder postavil režiser Eduard Miler, besedilo znamenite farse o slovenskem svetohlinstvu pa je priredila dramaturginja Žanina Mirčevska.


Foto: Peter Uhan

Odmevna predstava je velik gledališki projekt, pri katerem so moči združili Cankarjev dom (CD), ljubljanska Drama in Mestno gledališče ljubljansko. Ustvarili so jo v Cankarjevem letu, ko zaznamujemo 100. obletnico avtorjeve smrti, in je del festivala Cankar o Cankarju, ki bo potekal do junija.

Po navedbah CD je predstava navdušila že več kot 18.000 obiskovalcev. Neopažena ni ostala niti na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu, kjer je za komunikacijsko podobo, ki jo je zasnoval Aljoša Bagola, prejela tri visoka odličja - v kategoriji tiskani oglasi in plakati, v kategoriji ambientalno oglaševanje in v kategoriji celostne oglaševalske akcije.

Plakat predstave upodablja Jacinto, osrednji lik Cankarjeve farse. Jacinta, ki jo v uprizoritvi igra plesalka Maša Kagao Knez, ima pričesko v obliki Slovenije, kar namiguje na temo, ki jo v besedilu obravnava Cankar in hkrati ponuja premislek o času, v katerem živimo.

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je zgodba o slovenskem svetohlinstvu. Ta osrednji element je izražen že v ironičnem naslovu - pohujšanje simbolizira Cankarjevo umetnost, dolina šentflorjanska pa slovensko domovino. Govori o konfliktu med narodom in ustvarjalnim, svobodnim posameznikom, o razmerju med umetnikom in občinstvom.

Umetnika Petra uteleša Uroš Smolej, popotnico in njegovo družico Maša Kagao Knez. Ostale vloge so prevzeli Primož Pirnat (župan), Iva Kranjc Bagola (županja), Lotos Vincenc Šparovec (dacar), Maša Derganc (dacarka), Jana Zupančič (ekspeditorica), Igor Samobor (učitelj Šviligoj), Nina Valič (notarka), Gašper Jarni (štacunar), Rosana Hribar (štacunarka), Gregor Čušin (cerkovnik) in Nik Škrlec (popotnik).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-zadnje-ponovitve-pohujsanja-v-dolini-sentflorjanski-v-tej-sezoni