V Zagrebu v petek premierno Knapi slikarji v režiji Sama M. Strelca

Avtor: STA

Zagrebško dramsko gledališče Gavella bo v petek, 11. maja, premierno odigralo predstavo Knapi slikarji v postavitvi slovenskega režiserja Sama M. Strelca. Drama oziroma komedija, ki jo podpisuje angleški dramaturg in scenarist Lee Hall, bo tudi zadnja premiera v aktualni sezoni zagrebške gledališke hiše.


Zagrebško dramsko gledališče Gavella / Foto: Modzzak, via Wikimedia Commons

Hall je zgodbo zasnoval na resničnih dogodkih in po knjigi umetnostnega kritika Williama Feaverja. Dogajanje je postavljeno v 30. in 40. leta prejšnjega stoletja, ko se je skupina knapov odločila, da se bo dodatno izobrazila, zato so začeli slikati, piše na spletni strani gledališča Gavella.

Hall je v delu spregovoril o potrebi po komunikaciji, moči umetnosti, da bi spreminjala ljudi, avtentični potrebi po ustvarjanju, preseganju razrednih družbenih pogojev, vitalnosti levičarskih idej ter relativnosti uspeha, ambiciji in skromnosti.

Predstavo so prvič uprizorili leta 2007 v Angliji, med drugim so jo igrali tudi na newyorškem Broadwayu. V prvih letih je prejela vrsto mednarodnih nagrad za najboljšo predstavo.

Zagrebška premiera bo na sporedu sedem let po prvi slovenski uprizoritvi, ki jo je pripravilo Slovensko ljudsko gledališče Celje, prav tako v režiji Strelca, ki podpisuje tudi scenografijo.

Slovenski režiser je v preteklih letih večkrat sodeloval z dramskim ansamblom Gavelle, denimo v predstavah Platonov ali drama brez naslova Antona Pavloviča Čehova, Četrta sestra Janusza Glowackega in Duh Margaret Edson.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-v-petek-premierno-knapi-slikarji-v-reziji-sama-m-strelca