Izšla biografija Milene Zupančič: Življenje, nad katerim je "Bog ornk roko držal"

Avtor: STA

Pri založbi Beletrina je izšla dolgo pričakovana biografija igralke Milene Zupančič, ki jo je napisal Tadej Golob. Knjiga z naslovom Kot bi Luna padla na Zemljo ni klasičen popis življenja, temveč se to pred bralcem odvija po asociativni niti. Začne se s pokopališči, nadaljuje s kajenjem, nato pa sledijo epizode, polne humorja in tudi trpkosti.


Milena Zupančič / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Milena Zupančič je v ponedeljek zvečer s Tadejem Golobom spregovorila o knjigi pred polno kavarno Kinodvora. Kot je uvodoma povedal programski vodja pri Beletrini Aleš Šteger, se je Milena Zupančič "pustila kar nekaj časa nagovarjati", da je potem končno pristala na biografijo. Sprva je mislila, da Golobu ne more povedati nič več novega, a knjiga je dokaz, da je bila v zmoti.

Golob je igralko obiskoval vsak teden leto in pol. Veliko sta se pogovarjala, avtor je, kot je povedala Milena Zupančič, postavljal prava vprašanja. Tako je nastala zgodba, ki ne osvetljuje le igralkinega življenja, temveč ponuja pogled na čas in teme, ki določajo njen in slovenski ter tudi nekdanji jugoslovanski vsakdan.

Milena Zupančič je s knjigo zelo zadovoljna. Po njenem mnenju so redki biografi, ki znajo ohraniti portretiranca takšnega, kot je. V knjigi se slišijo njena gorenjščina, njena iskrenost in predvsem neolepševanje stvari, ki so se ji zgodile. "Nič me ni sram povedati, da smo ga veliko spili, a če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi ga še več," je med drugim na predstavitvi povedala igralka, ki je pustila neizbrisljiv pečat v svetu gledališča in filma.

Tadej Golob je v knjigo Kot bi Luna padla na Zemljo vtkal tudi misli, pričevanja in pisma ljudi, ki so igralki dragi in pomembni. "Brez njih bi bilo moje življenje osiromašeno, knjiga pa neverodostojna," je na predstavitvi povedala igralka. Zgodbe Radka Poliča, Dušana Jovanovića, Toneta Partljiča, njene hčerke Maše in drugih se, kot je ocenila, pokrivajo z njenim pripovedovanjem. "Nič se ne demantiramo," je povedala igralka.

Predvidoma jeseni bo pri Beletrini izšel tudi žanrski hibrid njenega življenjskega sopotnika, režiserja in dramatika Dušana Jovanovića. Knjiga, ki se umešča med eseje, avtobiografijo in spomine ter bo nosila naslov Na stara leta sem vzljubil svojo mamo, po igralkinih besedah ne bo nujno tako verodostojna. "Dušan ima veliko slabši spomin kot jaz," je v smehu še naznanila igralka, ki je po Golobovih besedah v Slovenijo padla kot Luna na Zemljo. Sama ocenjuje, da je doživela marsikaj in da se je vedno vse relativno dobro končalo. Kot pravi sama, nad njenim življenjem je "Bog ornk roko držal".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izsla-biografija-milene-zupancic-zivljenje-nad-katerim-je-bog-ornk-roko-drzal