Ishigurove Ostanke dneva bodo priredili za oder

Avtor: STA

Roman Ostanki dneva Kazua Ishigura bo 25 let po filmski priredbi, ki jo je režiral James Ivory z Anthonyjem Hopkinsom in Emmo Thompson v glavnih vlogah, doživel odrsko priredbo. Ob sodelovanju avtorja, ki je s to knjigo osvojil nagrado booker, jo bo podpisal dramatik in romanopisec Barney Norris. Svetovna premiera bo februarja 2019 v Northamptonu.


Foto: Freeimages

Ishiguro je bookerja za Ostanke dneva dobil leta 1989. V romanu je popisal angleškega butlerja Stevensa, ki se ozira na svoje življenje, ki ga je preživel v službi na posesti Dalrington Hall. Zgodba je v filmu zaživela leta 1993 in si prislužila osem nominacij za oskarja. Butlerja je odigral Hopkins, Emma Thompson pa je nastopila kot Miss Kenton, gospodinja Darlington Halla, s katero se Stevens po več letih ponovno sreča.

Navdih za roman je britanski pisatelj japonskih korenin, lanski dobitnik Nobelove nagrade za literaturo, našel v liku Jeeves angleškega avtorja P. G. Wodehousea, v navdih pa sta mu bila tudi film Prisluškovanje Francisa Forda Coppole in pesem Ruby's Arms Toma Waitsa, poroča britanski Guardian.

Odrsko priredbo bo režiral Christopher Haydon, ki je povedal, da ima Norris "ravno pravšnje razumevanje za gledališče in občutljivost, da bo to očarljivo ljubezensko zgodbo na političnem ozadju spremenil v ganljivo in dinamično gledališko predstavo".

Za Norrisa so Ostanki dneva "ena tistih zgodb, ki se vsake toliko vedno znova pojavijo in za katere se zdi, da takoj, ko nastanejo, pripadajo svetu". Po njegovem mnenju je zgodba zdaj "v krvi britanske kulture".

Predstavo bodo krstno izvedli februarja prihodnje leto v dvorani Royal & Derngate v Northamptonu, nato pa se bo podala na turnejo po Združenem kraljestvu, še poroča Guardian.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ishigurove-ostanke-dneva-bodo-priredili-za-oder