Mariborski Balet na festivalu v Sankt Peterburgu

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor gostuje na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu. V znamenitem Aleksandrinskem gledališču bo danes uprizoril večer sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper's Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.


Hill Harper's Dream / Foto: Tiberiu Marta

Festival Dance Open je po navedbah organizatorjev eden največjih baletnih forumov na svetu. Letos gosti baletne hiše iz Monte Carla, Amsterdama in Maribora, kakor tudi vrsto neodvisnih baletnih ustvarjalcev iz različnih držav.

Osrednja rdeča nit programa so sodobne koreografske pravljice, med koreografi pa so v napovedih poleg Ingerja, Cluga in Ekmana izpostavljeni še Hans van Manen, Jean-Christoph Maillot, Krzysztof Pastor, Alexej Ratmanski, David Dawson, Christopher Wheeldon, Sergej Vikharev, Jeroen Verbruggen in Jose Antonio Ruiz. Ob mojstrih sodobnega baleta slavijo tudi 200-letnico rojstva Mariusa Petipaja.

Mariborski Balet se predstavlja z večerom sodobnih baletov, ki so bili v Mariboru uprizorjeni pred dvema mesecema ali letom dni. Švedski koreograf Alexander Ekman v Left Right Left Right ostaja zvest svoji ironični in sarkastični muzi, ki skozi koreografijo in na tekaških stezah prikazuje realni "time management" na robu absurda.

Johan Inger postavlja plesalce v Walking Mad na vertikalen prostor dolge lesne ograje, izven območja zakonov gravitacije, gledalce pa popelje iz njihovega območja ugodja, saj jih prisili, da presežejo svoje strahove, stereotipe in navade.

Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug pa v Hill Harper's Dream ponuja surrealistično pravljico z vsemi atributi vpogleda: svetle podobe, zbadajoča čustva in globoka razkritja. "Dekleta v špicah na smučeh v objemu snežne meglice," so sporočili iz SNG Maribor.

Na festivalu Dance Open posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svoj masterclass je v soboto izvedel tudi Clug.

Festival tradicionalno poteka v Aleksandrinskem gledališču. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. Čeprav je bilo gledališče dom dramskega gledališča, so na njegovem odru velikokrat nastopale zvezde opere in baleta.

Tako kot njegova zgodovina je veličastna tudi zgradba gledališča z razkošnimi interjerji v klasičnem ruskem stilu iz leta 1832.

Povezava: Festival Dance Open


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-balet-na-festivalu-v-sankt-peterburgu