V predsedniški palači počastitev stoletnice slovenskega baletnega ustvarjanja

Avtor: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad obeleževanjem 100. obletnice ustanovitve prvega slovenskega baletnega ansambla. Več kot leto dni trajajoče slavje slovenskega baleta se bo začelo nocoj, z baletnim triptihom Balet 100 v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Opera in balet Ljubljana.


Foto: Tamino Petelinšek / STA

Septembra 2018 bo minilo natanko 100 let, odkar je bil v Ljubljani, v tedanjem Deželnem gledališču, ustanovljen prvi poklicni baletni ansambel v Sloveniji. Ljubljani je kasneje sledil Maribor. V počastitev stoletja baletnega ustvarjanja so v predsedniški palači zaplesali baletni solisti, članice in člani baletnih ansamblov SNG Maribor in SNG Ljubljana ter učenci Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Nocojšnja premiera Baleta 100 bo prvi dogodek v naboru različnih tematskih in vsebinskih obeleževanj 100-letnice poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla. Združil bo plesno suito Lok Pie in Pina Mlakarja, balet v treh slikah Žica koreografa Vlasta Dedovića in Pastoralno simfonijo, ki jo je na oder postavil koreograf Milko Šparemblek. V znamenju obletnice bodo tudi 33. Slovenski glasbeni dnevi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-predsedniski-palaci-pocastitev-stoletnice-slovenskega-baletnega-ustvarjanja