Iskalnik dramskih tekstov in štafetna igra »Izvolimo dramo!« od aprila 2017 do aprila 2018

Avtor: SiGledal

253 dostopnih besedil, 93 avtorjev, 156 priporočil za branje.


Izvolimo dramo

Mineva leto dni, odkar smo na portalu SiGledal objavili nov sklop Dramski teksti. Gre za iskalnik, s katerim želimo povečati dostopnost slovenskih dramskih tekstov. Iskalnik ponuja možnost brskanja s pomočjo različnih iskalnih polj in filtrov: iskanje po avtorju, naslovu, številu (ženskih/moških) vlog, prikaz nagrajenih, nominiranih, izbranih ali priporočenih besedil, filtriranje glede na ciljno občinstvo (odrasli, otroci, mladi), zvrst in druge oznake, ključne besede ali pa čas nastanka oziroma izvorni jezik teksta. Leto dni po javni objavi iskalnika je popisanih in dostopnih 253 besedil 93 avtorjev oziroma umetniških skupin, večinoma nastalih po letu 2000.

Mineva tudi leto dni, odkar smo zagnali štafetno igro branja sodobne slovenske dramatike. V rubriki »Izvolimo dramo!« obiskovalci portala SiGledal berete drame in jih priporočate v branje drugim. S to verižno igro želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.

Med aprilom 2017 in aprilom 2018 je tekste bralo in priporočalo v branje 156 obiskovalcev portala. Berete ustvarjalci in premišljevalci gledališča (igralci, režiserji, dramaturgi, kostumografi, scenografi, lektorji, kritiki, umetniški vodje in gledališki direktorji), profesorji, učitelji, vzgojitelji, publicisti, sociologi, pisci, scenaristi, pesniki in novinarji, študentje, dijaki in učenci osnovnih šol, berete v Sloveniji, na Hrvaškem, v Ameriki, Veliki Britaniji in na Škotskem, v Belgiji, na Češkem in v Litvi ...

Sodelujoči v štafetni igri »Izvolimo dramo!« ste v branje priporočili 101 besedilo 50 različnih avtorjev, nekatere torej večkrat.

Simona Semenič je bila v branje priporočena 56-krat (Ljubi Vili, nisi pozabila, samo ne spomniš se več, ubij me nežno, vsega je kriv boško buha, 24ur, Nogavice, to jabolko, zlato, medtem ko skoraj rečem še ali prilika o ..., mi, evropski mrliči, zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija, 5fantkov.si, 1981, Jaz, žrtev, jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije).

Nebojša Pop-Tasić je bil v branje priporočen 21-krat (Kabaret Marlene, Salto mortale, Otrok, ki je ustvaril svet, Nižina neba, Blaznost igre).

Simona Hamer je bila v branje priporočena 14-krat (Amen, pa glavo pod kamen, Taubeka, Nemi liki, Tik-tak, Razglednice, I-z-š-t-e-v-a-n-k-e)

Katja Gorečan je bila v branje priporočena 9-krat (Trpljenje mlade Hane, Neke noči neke deklice nekje umirajo)

Bralci ste v branje največkrat priporočili besedilo Jaz, žrtev Simone Semenič. Po številu priporočil sledita besedilo Nebojše Pop-Tasića Blaznost igre ter drama Saše Pavček Pod snegom.

Ob tej priložnosti se na SiGledal pridružujemo študentki umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti Urški Gabrič ter režiserju Sebastijanu Hrovatu, ki sta to pomlad v štafetni igri »Izvolimo dramo!« v branje priporočila najnovejši tekst najpogosteje priporočane avtorice Simone Semenič z naslovom jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. 

SEBASTIJAN: »Pred nami je drama, ki se lahkotno poigrava s klasičnimi dramskimi žanri, jih zliva v filmski jezik in pripenja na sodobno umetniško panoramo, kjer je pravo zretje materiala zmeraj para- ali metagledališko oz. politično. Deluje v literaturi, ljudskosti in jedki subverziji politične stvarnosti. /.../ S kakšno lahkoto in šarmom prepleta dramski zaplet in karakterno barvitost likov s simbolno paradigmo!«

URŠKA: »Zato sem požrla to dramo. Boglonaj za njeno nepretencioznost. Da bi kdaj doživela uprizoritev (tudi v kulturnem domu)!«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/iskalnik-dramskih-tekstov-in-stafetna-igra-izvolimo-dramo-od-aprila-2017-do-aprila-2018