V ljubljanski Operi baletni triptih ob 100-letnici poklicnega baletnega ansambla

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo 100-letnico poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla obeležili z baletnim triptihom Balet 100. Ta bo združil plesno suito Lok Pie in Pina Mlakarja, balet v treh slikah Žica koreografa Vlasta Dedovića in Pastoralno simfonijo, ki jo je na oder postavil koreograf Milko Šparemblek. Premiera bo 12. aprila.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin, bo baletni večer ponudil prerez časa, saj dela izhajajo iz različnih časovnih obdobij - Lok iz leta 1940, Žica iz leta 1976 in Pastoralna simfonija iz leta 1986, izbrani koreografi pa so v tistem času delovali tudi v mednarodnem prostoru in so s svojimi izkušnjami obogatili slovensko baletno umetnost.

S ponovno postavitvijo izbranih baletnih del želijo omogočiti vpogled v zaodrje preteklosti ter sočasno v razmislek ponuditi, kako ta dela doživljamo danes. Kot je še povedala, bo dogodek prvi v naboru različnih tematskih in vsebinskih obeleževanj 100-letnice poklicnega baletnega ansambla.

Plesni duet Lok Pie in Pina Mlakarja so na oder postavili Olga Andreeva, Dušanka Berce Mlakar in Tomo Mlakar. Po besedah slednjega bo zanimivo videti, kako se bo današnje občinstvo odzvalo na to dvajsetminutno predstavo brez glasbe. V predstavi se po njegovih besedah plesalci ne le izražajo z gibom, ampak poskušajo tudi pokazati, kar sta njegova starša uvidela že tedaj, da ne gre razlikovati med folkloro, klasičnim in modernim baletom. Kot je še povedal, bo predstava pokazala tudi, da je v resnici pomemben ples ter da lahko telo z gibom izrazi vse in pri tem ne potrebuje nobene spremljave.

Na premieri bosta plesala Giorgia Vailati in Kenta Yamamoto. Kot je povedala Giorgia Vailati, predstavlja plesanje brez glasbe izjemen izziv. Pri plesu ob glasbi sledijo slednji, tukaj pa s soplesalcem včasih ustvarjata vsak svoj lastni ritem z rokami in nogami, zato morata razumeti ritem drug drugega.

Balet Žica je za to priložnost obnovila plesalka Mateja Rebolj, ki je nekoč tudi sama plesala v njem. Kot je povedala, je poskušala koreografijo čim bolj vestno in natančno obnoviti po predlogah, ki jih je imela na voljo. Vendar pa, kot je poudarila, na koncu vsaka koreografija zaživi le v telesih plesalcev, kar se je pokazalo tudi tukaj. Tekom časa je namreč baletna tehnika močno napredovala, poleg tega se je spremenil odnos plesalcev do celotnega sistema. In ker tudi niso imeli posnetka predstave, se jim je pri postavljanju predstave na oder odprla neka niša kreativnosti in veselja.

Sanja Nešković Peršin je še povedala, da je Dedović sodeloval z ustvarjalci iz drugih umetniških zvrsti in da je njegov prvenec Žica rezultat sodelovanja s skladateljem Janezom Gregorcem in likovnim umetnikom Jožetom Spacalom. Tokrat pa so k sodelovanju povabili vizualnega umetnika Ateja Tutto, oblikovalca svetlobe Andreja Hajdinjaka in kostumografa Lea Kulaša.

Koreograf Milko Šparemblek je Pastoralno simfonijo na istoimensko skladbo Ludwiga van Beethovna za ansambel SNG Opera in balet Ljubljana postavil v 80. letih minulega stoletja, premierno je bila uprizorjena v Cankarjevem domu.

Za tokratno predstavo je, kot je povedal, več mesecev posvetil študiju starejših verzij, da bi videl, kaj je mogoče narediti in česa ne. Pastoralno simfonijo je označil za najsrečnejšo Beethovnovo glasbo. Kot je še povedal, je bila ekipa, s katero je sodeloval pred leti, izjemno dobra, izjemno dobra pa je tudi ekipa, s katero je sodeloval zdaj.

Dirigentska paličica bo v rokah Marka Gašperšiča, ki se bo s to predstavo po mnogih letih umetniškega ustvarjanja v ljubljanski Operi upokojil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-baletni-triptih-ob-100-letnici-poklicnega-baletnega-ansambla