Dueti

Avtor: STA

V Mali dvorani Kulturnega doma v Trstu bo v soboto in nedeljo dvojna premiera zadnje produkcije Slovenskega stalnega gledališča Trst v tej sezoni.


foto Agnese Divo

Uprizorili bodo svetovno uspešnico Dueti angleškega sodobnega komediografa Petra Quilterja v režiji Matjaža Latina.

Romantično komedijo Dueti, ki je doživela svetovno premiero leta 2008, sestavlja pet krajših živahnih enodejank o kaotičnem svetu ljubezenskih odnosov, pri čemer je režiser izbral štiri prizore, ki prikazujejo nekonvencionalne odnose štirih, povsem različnih parov: dve samski osebi na prvem zmenku na slepo, uslužbenko in šefa pred rojstnodnevno zabavo, komaj ločena zakonca na počitnicah ter brata in sestro pred tretjo poroko. Vse vloge upodabljata dva igralca, kar ponuja priložnost za občudovanje gledaliških preobrazb, saj se situacije, okolja in liki pred očmi gledalcev nenehno spreminjajo.

foto Agnese Divo

Duhovite zgodbe o sladkostih in tegobah ljubezenskih odnosov so odraz sprememb v odnosih med moškim in žensko v moderni družbi, kjer je koncept življenja v dvoje poln presenetljivih nians. Prizori se dotaknejo negotovosti oseb srednje starosti, ideala popolnega soglasja z moškim, ki je homoseksualec, ločitve v nenavadnem, praznično-počitniškem slogu ter večnega iskanja sreče kljub evidenci mnogih življenjskih porazov, so sporočili iz gledališča. Tržaška premiera bo slovenska praizvedba v prevodu Brede Biščak, like pa bosta odigrala člana ansambla Vladimir Jurc in Maja Blagovič.

foto Agnese Divo

Iz gledališča so poslali tudi poročilo o delovanju v sezoni 2009/2010, ki se je pričela z dvomesečno zamudo zaradi finančne krize in pod pritiskom nujnega pogoja, da gledališče uprizori 12 ponovitev lastnih produkcij do 31. decembra 2009, kot zahtevajo pravila za koriščenje prispevka italijanskega državnega sklada za prireditve Fus. Člani tehnične in umetniške ekipe so podpisali sezonske pogodbe 9. decembra 2009 in so kljub časovni stiski izvedli in celo presegli obvezno število ponovitev. V tem kratkem obdobju je prišlo tudi do realizacije in odobritve celotnega programa sezone.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dueti