V SMG maraton najboljših predstav minulih sezon

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo od 5. do 8. aprila na sporedu zgoščen pregled najboljših predstav zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. Mladinsko Showcase bo med drugim postregel z dvema predstavama v režiji Oliverja Frljića ter z Borštnikovo nagrado ovenčano predstavo Republika Slovenija več anonimnih avtorjev.


Slovensko mladinsko gledališče / Foto: Tamino Petelinšek, STA

V sklopu Mladinsko Showcase se bo, kot so zapisali v gledališču, v petih dneh zvrstilo šest izbranih uprizoritev, na ogled katerih v gledališču vabijo tuje selektorje, kolege gledališčnike (zlasti mlade ustvarjalce) ter ljubitelje gledališča.

Maraton najboljših predstav minulih sezon bo v četrtek uvedla Frljićeva režija Naše nasilje in vaše nasilje. Kot so ob premieri v Ljubljani povedali ustvarjalci, prestava skozi reprodukcijo populističnega govora opominja na licemerstvo in odgovornost (post)kolonialne Evrope, ko gre za vojne na Bližnjem vzhodu in begunsko krizo.

Na sarajevskem festivalu Mess nagrajena postavitev, navdahnjena po romanu Estetika odpora Petra Weissa, je doživela številne kritike. Na Poljskem je bila deležna prijave na policijo s strani poljske vodilne desne stranke PiS, v Splitu pa so proti njeni izvedbi proteste organizirale lokalne skrajnje desničarske stranke ter veteranske in katoliške organizacije.

V petek bo na sporedu še Frljićeva predstava Kompleks Ristić (Missa za Jugoslavijo), ki je med drugim prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti in nagrado za najboljšo režijo na Festivalu bosensko-hercegovske drame Zenica 2016. Postavitev temelji na poskusu rekontekstualizacije predstav, ki jih je srbski režiser Ljubiša Ristić ustvaril v SMG, in idejnih temeljev njegovega KPGT, jugoslovanskega teatra permanentne revolucije.

Kompleksu Ristić bo sledila predstava Republika Slovenija, ki jo podpisuje več anonimnih avtorjev, katerih namen je bil, da na podlagi javno dostopnih dokumentov verno odslikajo del poosamosvojitvene politike, ki buri duhove še danes. Poleg Borštnikove nagrade po presoji žirije za angažirano gesto ob 25. obletnici države RS je bila uprizoritev ovenčana še s Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti na Tednu slovenske drame.

Lanska sezona SMG je bila konceptualno zasnovana na kinematografiji. Med predstavami na programu je bila tudi Hitchcock po besedilu in dramaturgiji Agnieszke Jakimiak ter v režiji Weronike Szczawinske. V projektu so se ustvarjalci, navdihnjenim s slovitim mojstrom suspenza Alfredom Hitchcockom in njegovim opusom, ukvarjali zlasti s konstruiranjem identitete, spola, slike in čustev. Na sporedu bo v soboto.

Sledil ji bo projekt v režiji Bare Kolenc Metamorfoze 4: Črne luknje, ki je leta 2016 prejel nagrado na festivalu Theatertreffen. "Predstava se preko metafore črnih lukenj ukvarja z erozijo zahodnjaške tradicije humanizma, ki je v zgodovini imperializma dobila napadalne značilnosti in katere spodvoj vase lahko danes opazujemo v razmestitvi pozicij moči, statusa resnice in etičnih vrednot," so zapisali v SMG.

Maraton bo v nedeljo sklenila predstava Človek, ki je gledal svet v režiji Žige Divjaka, ki je na lani prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo in igro celotnega igralskega ansambla. Namen ustvarjalcev, ki so tudi avtorji besedila, je bil spregovoriti o svetu in človeku. Vprašanje, ki ga načenjamo, je vprašanje prihodnosti in vprašanje vztrajanja v življenju, kakršno je, je ob lanski premieri povedal Divjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-maraton-najboljsih-predstav-minulih-sezon