Evropa

Produkcija: SNG Nova Gorica, Delak
Režija: Tatjana Peršuh


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Avtorski projekt

Beseda Evropa evocira najmanj tri podobe: mitološko Evropo, lepotico, ki jo je v obliki belega bika ugrabil in zapeljal Zevs, Evropo kot geografsko območje z vso njeno pisano, krvavo pisano zgodovino in Evropo kot pojem gospodarsko-politične skupnosti. Izhajajoč iz mita o Evropi predstava pripoveduje intimno zgodbo ugrabljene deklice, ki je postala mati Evrope, kot jo poznamo danes. Njeni sinovi, zdaj sodniki v podzemlju, so zaplodili naše prednike. V naših žilah teče kri Evrope in evropska kri. Pa ona? Kaj ji ostaja? Zasledujemo kronologijo njenega večtisočletnega psihološkega razvoja, ki teče od ljubezni preko osamljenosti, zapuščenosti in razočaranj vse do upora, ambicije in volje po novem življenju. Predstava personificira slogan »oživljanje evropske zavesti« v evropskega voditelja, če smo natančni, voditeljico, in prevprašuje njene psihološke motive in sprožilne dejavnike.   

Avtorska predstava sicer temelji na grškem mitu, vendar vključuje tudi fragmente sodobnih in manj sodobnih avtorjev.

»Ko nasmeh postane maska in optimizem način vedenja, ko dobi komunikacija samozavesten ton, značilen za človeka, ki ne pozna strahu, ko se zapletene stvari tako poenostavijo, da preostane ena sama pot, ker pač 'ni druge možnosti', ko zavlada prepričanje, da vsaka čreda potrebuje vodnika, in pridejo v rabo prispodobe iz živalskega sveta, ko začnejo švigati vzvišeni pogledi, usmerjeni v daljavo, v prihodnost, ker je sedanjost že pod nadzorom, ko je podrejenost nekaj, kar se zahteva predvsem od drugih in postanejo ti zgolj odsev lastne osebe, ta pa je odsev luči, ki ne meče sence, smo očitno naleteli na voditelja; v ustreznem sorazmerju sta ga skupaj izoblikovali narava in kultura.« (U. Galimberti, Miti našega časa)

Tatjana Peršuh bo prvič režirala v SNG Nova Gorica in predstava bo prva koprodukcija z Zavodom Delak, raziskovalno in umetniško produkcijsko hišo, ki raziskuje postgravitacijsko umetnost, postgravitacijsko gledališče, kulturalizacijo vesolja, kozmifikacijo umetnosti in deluje na presečišču sodobnih umetniških praks.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/evropa-2