Festival performansa

Ljubljana, 15. 05. 2019 - 18. 05. 2019


Foto: Arhiv Nova pošta

Festival performansa je umetniška gesta, ki stereotipne, pogromaške in odklonilne poglede na sodobno umetnost, kakršni prihajajo iz anonimnih spletnih okolij, jemlje dobesedno. Njegovo izhodišče so v spletnih komentarjih zapisane predstave anonimnih posameznikov o tem, kakšen performans bi avtorju prinesel družbeno veljavo (nagrado). Idej so se lotili dobesedno, brez vnaprejšnje ironične distance, a z vsemi razpoložljivimi umetniškimi postopki in razsežnostmi, ki lahko pripeljejo do uresničitve tega, kar je zapisano v komentarjih.

Ob Trumpu smo se naučili, da nam ignoranca in vzvišeno odmahovanje z roko ne pomagata. Težava ni v anonimnem diskreditiranju sodobnih umetniških praks, ampak v tem, da v mainstreamovskih diskurzih ni jezika, ki bi sodobno umetnost docela afirmiral. Za anonimni diskurz je beseda »performans« žaljivka, ki jo uporablja takrat, kadar ne ve, za kaj gre.

Po lanskoletni delavnici z berlinskim kolektivom Center za politično lepoto, na kateri so se ukvarjali s sovražnim govorom, na Novi pošti predstavljajo Festival performansa, ki izhaja iz idej o performansih, kot so bile zapisane v anonimnih spletnih komentarjih, uperjenih proti lanskima nagrajenkama Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar.

The Miha Artnak se v svojem performansu loteva vprašanje umetniške imunitete, Katja Gorečan in Nika Švab stanovanjske problematike, Rok Kravanja prostitucije, Jan Rozman militarizacije družbe in zastraševanja, Katarina Stegnar sovražnega govora, posebna gostja Tajči Čekada pa performerskega dela.

Kolofon:
Ustvarjalci in performerji: The Miha Artnak, Katja Goričan in Nika Švab, Rok Kravanja, Jan Rozman in Katarina Stegnar
Kuratorja: Urška Brodar in Janez Janša
Tehnična podpora: Igor Remeta
Odnosi z javnostjo: Urška Comino in Slovensko mladinsko gledališče
Izvršna producentka: Tina Dobnik

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije odsvetuje ogled Festivala performansa!


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/festival-performansa-f