Všeč si mi

Produkcija: Cankarjev dom, Glasbena matica Ljubljana
Režija: Nana Milčinski


Foto: Arhiv Cankarjev dom

Opera za mlade

Zgodba Tarika in Vesne, najstnikov iz različnih kultur, ki se znajdeta v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, sprejemanjem in zavračanjem. Vesna v Tariku prepozna več kot begunca. Zanjo je prijeten fant, drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja; Tarik obuja spomine na sončen in z omamnimi vonjavami prepojeni Orient. Ko v kraju izbruhnejo nesoglasja o navzočnosti beguncev, se Vesna odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani.

Opera odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se v zadnjih letih sooča Evropa. Na nobeno od kompleksnih družbenih tem pa ne ponuja ozkih odgovorov, temveč kot umetniško delo spodbuja k razmišljanju in poskuša predvsem mlajše občinstvo senzibilizirati za vprašanja kulturne raznolikosti, lastne kulturne in jezikovne identitete, spoštovanje človekovega dostojanstva in čuta za humanost.

Zasedba

Glasba, dirigent: Damijan Močnik
Libreto: Milan Dekleva
Zborovodkinja: Irma Močnik
Nastopajo: Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, Slovenski tolkalni projekt (SToP), študenti Akademije za glasbo UL, dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vsec-si-mi