Ta nesrečni rod

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Zinnie Harris
Režija: Ivana Djilas


Foto: Peter Giodani

Če se edina ohranjena trilogija iz antičnih časov – Ajshilova Oresteja, sicer zelo temačen portret Tantalovega rodu – vrti okoli človeške, večinoma moške objestnosti in napuha, se Zinnie Harris posveti predvsem ženskam te od bogov preklete rodbine. Vladarica Klitajmestra v dolgih desetih letih moževe odsotnosti utaplja svojo žalost v alkoholu. Njuno prvorojenko Ifigenijo je namreč soprog Agamemnon žrtvoval, da bi pri bogovih izprosil ugodne vetrove in vojaško srečo za napad na Trojo. Tega mu Klitajmestra ne more odpustiti. Ko se Agamemnon vrne, se v Klitajmestri vsa žalost in bes združita v odločitev, da bo ubila morilca svoje hčerke. Krvoločni umor vidi deklica, ki jo je Klitajmestra vsa leta zanemarjala – njuna najmlajša hči Elektra. V drugem delu trilogije zdaj že odrasla Elektra nežno skrbi za bolno mater, ki jo mučijo prividi in blodnje. Nekega dne naleti na starejšega brata Oresta, ki ga maščevanje za očetovo smrt prav fizično ščemi. Šele Orest Elektri odpre oči, da sprevidi, kako zahrbtno in brutalno je bilo Klitajmestrino dejanje. Brat in sestra skupaj napadeta mater in Elektra jo pokonča.

V zadnjem delu je psihično zlomljena Elektra priklenjena na posteljo v sodobni psihiatrični bolnišnici, v kateri se ji posveča mlada psihiatrinja, ki prav tako beži pred temnimi sencami svoje preteklosti. V neizbežnem trku sodobnega dušeslovja s fatalizmom in matricidom zaznamovane Elektre, ki nikjer ne najde pokoja, se izoblikuje spoznanje, da najbrž nikoli ne bomo razvozlali vseh skrivnosti človeške duše.

Večkrat nagrajeno britansko dramatičarko, režiserko in scenaristko Zinnie Harris (1972), ki piše in deluje na Škotskem, naši gledalci poznajo po uprizoritvi Dlje od najdlje. Tokrat nas dramatičarka na vozu nesrečne rodbine popelje v labirint temne strani človeške psihe, ki se v tisočletjih, ki so minila od časa starih Grkov, ni kaj dosti spremenila.

Zasedba

Prevajalka: Tina Mahkota
Dramaturginja: Ira Ratej
Scenografka: Barbara Stupica
Kostumografka: Jelena Proković
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Koreografka in asistentka režiserke: Maša Kagao Knez
Lektor: Martin Vrtačnik
Oblikovalec svetlobe:Jaka Varmuž
Oblikovalec zvoka: Sašo Dragaš
Asistent dramaturginje (študijsko): Jakob Ribič
Asistentka kostumografke: Katarina Šavs
Asistentka lektorja: Alja Cerar Mihajlović

Nastopajo: 
Jette Ostan
 Vejrup - Klitajmestra
Nina Rakovec - Elektra
Matjaž Tribušon k. g. - Agamemnon
Filip Samobor - Orest 
Gregor Gruden
 - Ajgist
Lea Cok k. g. - Ifigenija
Boris Ostan
 - Zbor
Nataša Tič Ralijan - Janta, Audrey 
Karin Komljanec
 - Kasandra, Celia, Megan
Boštjan Gombač k.
g. - Mesar
Lotos Vincenc Šparovec 
- Stražar 
Boris Kerč
- Glasnik, Ian

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ta-nesrecni-rod