Kuku

Produkcija: Collectif Ma-Théâ (Centre de Création pour l'Enfance), Festival Mondial de Marionnettes de Charleville-Mézières (FR), Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Lucie Félix
Režija: Mateja Bizjak Petit
Koreografija: Barbara Kanc

Izkustvena predstava za malčke 1,5+


Foto: Jaka Varmuž

Kuku je izkustvena multimedijska predstava za najmlajše, v kateri rebusi oziroma slikovne uganke priznane francoske ilustratorke Lucie Félix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v prvo interaktivno gledališko izkušnjo, kjer se enakovredno združujejo elementi likovne umetnosti, plesa, glasbe in novih, sodobnih tehnologij. Igralka-plesalka in glasbenik-igralec z odkrivanjem in prekrivanjem preprostih geometričnih oblik ustvarjata nove vizualne iluzije, ki iz dvodimenzionalne izkušnje slikanice prehajajo v tridimenzionalni gledališki svet. Kaj vidimo? Kvadrat ali zvezdo na nočnem nebu? Oval ali lokvanjev cvet v ribniku?

Igra prvih izgovorjenih besed, osnovnih pojmov in nasprotij (skriti – odkriti, graditi – podreti, najti – izgubiti, sestaviti – razdreti ...) je vsebinska zasnova vizualne gledališke izkušnje, kjer so v ospredju predvem otroška domišljija, radovednost in spontanost. Taktilni ekrani in novi inteligentni papirji še dodatno pripomorejo k vzpostavitvi prave gledališke magije.

Lucie Félix je priznana francoska ilustratorka in avtorica slikanic za najmlajše. Njena slikanica 2 yeux je prejela več francoskih nagrad, med drugim leta 2013 tudi nagrado Sorciere za najboljšo francosko slikanico. Njeno ustvarjanje je plod občudovanja otroškega razvoja, njihovih intuitivnih in domišljijskih procesov ter njihova neizmerna naravna in spontana radovednost.

Mateja Bizjak Petit, režiserka, dramaturginja in pesnica, ki že 25 let živi v Franciji, se z mladim občinstvom srečuje že vso kariero. Vsakokrat znova se sprašuje: je še kaj bolj plemenitega kot uvajanje naših najmlajših v umetniško svobodo? A vous de voir.

Ob predstavi bo na ogled tudi interaktivna razstava Lucie Felix, ki je kot pripravljena kot nekakšno ustvarjalno igrišče, kjer otroci eksperimentirajo z oblikami, barvami in nasprotji. V razstavnem prostoru, kjer se ekponatov lahko dotikamo, se lahko tudi lovimo in igramo skrivalnice.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Lucie Félix
Avtor glasbe: Damien Félix
Avtorji poezije: Pierre Soletti, Damien Félix, Mateja Bizjak Petit 
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar 
Lektorica: Alja Cerar Mihajlović

Igrata: Maja Kunšič in Gašper Malnar


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kuku