Ljudomrznik

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Molière
Režija: Nina Rajić Kranjac


Foto: Jaka Babnik

Jean-Baptiste Poquelin (1622–1673), bolj znan kot Molière, je bil igralec in dramatik, čigar komedije s svojim žlahtnim, poglobljenim in kritičnim humorjem nikomur ne prizanašajo in sodijo v sam vrh klasične komediografije. Za gledališče je začel pisati, ko je v Lyonu kot vodja gledališke skupine srečal italijanske igralce in se navdušil nad njihovim načinom igranja. Za svojo gledališko skupino je pisal komedije, ki so bile popolna novost v tedanjem gledališkem Parizu. V njih je prepletal kulturo vladajoče aristokracije z ljudskimi elementi. S temami, ki jih je smešil, je razburjal cerkev, druge igralske družine, kritike in sodobnike.

Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh. Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, v katerem živi, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do ljudi, ki ga obdajajo, ga Alcest ne posluša. Zaljubljen je v spogledljivo Celimeno, ki koketira z mnogimi. S tem tudi sam postane žrtev značilnega klasicističnega nasprotja med razumom in čustvom. Tragikomedija nima srečnega konca, junak se mora umakniti iz družbe v samoto, s tem je tudi konec njegove moralne vloge.
Josip Vidmar takole analizira »avtoportretne« vzporednice med Molièrovim in Alcestovim položajem: »V Ljudomrzniku gre za izpoved o najtežjem času avtorjevega življenja, o Molièrovih najbolj grenkih in najbolj skritih mislih o ljubezni, prijateljstvu, o ljudeh in vrednosti sveta. Njegov zdravi in zdravilni smeh je tu samo še bled, bolesten refleks ustnic, ki se trudijo smejati. Boj za smeh je v Ljudomrzniku pretresljiv. To je boj zoper poslednji obup. Če se Molière ljudomrzniku ne bi vsaj skušal smejati, bi se moral zlomiti.«

Zasedba

Prevajalec: Josip Vidmar
Dramaturginja: Alja Predan
Scenografka: Urša Vidic
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Branko Rožman
Koreografka: Tanja Zgonc
Lektor: Jože Volk
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel
Asistentka kostumografa: Ana Janc

Nastopajo:

Blaž Dolenc - Alcest, Celimenin ljubimec
Nataša Keser k. g. - Celimena 
Aljoša Koltak - Oront, Celimenin ljubimec; Klitander, marki; Gardist maršalskega sodišča Francije 
Tanja Potočnik - Elianta, Celimenina prijateljica 
Lučka Počkaj - Arsinoa, Celimenina prijateljica; Bask, Celimenin sluga 
Damjan M. Trbovc - Akast, marki


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ljudomrznik