Smrčuljčica

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Tjaša Črnigoj in Ana Duša
Režija: Tjaša Črnigoj


Foto: Peter Uhan

Zgodba o Trnuljčici se v pravljični tradiciji pojavlja v številnih različicah. Najbolj znani sta pravljici bratov Grimm ter Charlesa Perraulta; zdi se, da ti dve nekako določata pričakovanja, kaj naj bi bilo značilno za to pravljico. Leah Wilcox pa je sodobna avtorica, ki se v slikanici Smrčuljčica (Waking Beauty namesto Sleeping Beauty) s pričakovanji poigrava in jih tudi preizprašuje. – Glede na najbolj znani različici marsikaj zasuka, zapiše »narobe« oz. oplemeniti z »napakami«. Smrčuljčica se začne s kraljevičem, ki išče zmaja, da bi ga ubil: zasliši strašen zvok, ki prihaja iz gradu, in je prepričan, da je slišal zmaja. Zato se nemudoma odpravi v notranjost gradu. Toda na svoje veliko presenečenje tam najde smrčečo kraljično ...

Gledališka uprizoritev Smrčuljčica bo namenjena predšolskim otrokom in otrokom, ki obiskujejo prvo triado osnovne šole. Izhajala bo iz knjige Leah Wilcox, a se bo obenem ozirala tudi na širšo tradicijo pravljice. Z različnimi strategijami, ki jih ponuja prostor gledališča, pa se bo poigravala s pričakovanji mladih gledalcev o dejanjih kraljeviča, kraljične in vile, ki bodo nastopali v uprizoritvi. Uprizoritev bo tako zastavljala vprašanje, kako naj se vedejo dekleta in fantje. Kaj se od njih pričakuje in kdo je tisti, ki določa ta pričakovanja. Ter kakšne so druge možnosti, ki pričakovanja zasukajo, jih izpolnijo nekoliko »narobe« oz. oplemenitijo z »napakami«.

Tjaša Črnigoj, režiserka iz najmlajše generacije slovenskih gledališčnikov, ki je po rodu iz Ajdovščine, v tej uprizoritvi privč sodeluje s SNG Nova Gorica.

Zasedba

Dramaturginja in avtorica songov: Ana Duša 
Lektor: Srečko Fišer 
Scenografinja in kostumografinja: Tijana Todorović 
Avtor glasbe: Miha Petric 
Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka: Vladimir Hmeljak 

Nastopajo: 
Urška Taufer - Kraljična
Matija Rupel - Kraljevič
Marjuta Slamič - Vila


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/smrculjcica