Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

Produkcija: Gledališče Koper, SNG Nova Gorica
Avtor: Mark Haddon, Simon Stephens
Režija: Renata Vidič


Foto: Peter Uhan

Petnajstletni Christopher najde umorjenega Wellingtona, sosedovega psa. Umor ga močno vznemiri, zato se odloči se, da bo izsledil storilca in napisal detektivko o skrivnostnem primeru. Pri raziskovanju naleti na odpor sosedov, najbolj pa mu nasprotuje njegov oče Ed. Christopher ne odneha in postopoma se mu začne razkrivati zgodba zamolčanih družinskih skrivnosti. Iz njegovega pristopa k problemu, nenavadnega vedenja in načina razmišljanja je jasno, da je Christopher visoko inteligenten, tako rekoč matematični genij, vendar z avtistično motnjo, imenovano Aspergerjev sindrom, ki ga ovira predvsem v komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Toda prav ta njegova posebnost nam omogoča, da skozi njegovo opazovanje ter razumevanje situacij in odnosov ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.

Roman Marka Haddona Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003), ki je izpisan kot Christopherjeva prvoosebna pripoved, je bil hkrati natisnjen kot knjiga za mladino in odrasle. V letu izida je prejel več prestižnih nagrad, nagrado Whitbread za najboljšo knjigo in najboljši roman (v kategoriji romanov za odrasle), nagrado Commonwealth za najboljši prvenec in nagrado Guardian za otroško književnost. Tudi pri nas se je zelo priljubil tako mladim kot odraslim bralcem.

Simon Stephens je po romanu za londonski Royal National Theatre napisal odrsko priredbo; ta je napisana kot igra v igri, v njej zgodbi sledimo skozi učiteljičino branje Christopherjev knjige. Krstna izvedba je prejela kar sedem nagrad Olivier (kar je bilo dotlej največ), med njimi tudi nagrado za najboljšo novo igro (2013). Sledile so številne uprizoritve po celem svetu, v letošnji sezoni se bomo soočili tudi z dvema slovenskima, v Drami SNG Maribor v režiji Mojce Madon ter v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica v režiji Jake Ivanca.

Zasedba

Avtor priredbe: Simon Stephens
Prevajalec: Milan Dekleva
Dramaturginja: Martina Mrhar
Lektor: Srečko Fišer
Scenograf: Milan Percan
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka: Vladimir Hmeljak
Asistentka lektorja: Anja Pišot

Nastopajo:

Žiga Udir - Cristopher
Helena Peršuh - Siobhan
Gorazd Jakomini - Ed; druge vloge in glasovi
Anja Drnovšek - Judy; druge vloge in glasovi
Medea Novak - Gospa Shears; Gospa Gascoyne; druge vloge in glasovi
Rok Matek - Prvi policist; Roger; druge vloge in glasovi
Luka Cimprič - Častiti gospod Peters; Gospa Alexander; Postajni policist; druge vloge in glasovi
Jure Kopušar - Narednik; Londonski policist; druge vloge in glasovi


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/skrivnostni-primer-ali-kdo-je-umoril-psa-1