Dnevi komedije

Celje, 01. 03. 2018 - 17. 03. 2018

27. festival Dnevi komedije


 

Festival Dnevi komedije je postal zaščitni znak mesta Celja. V sezoni 2017/18 praznuje festival 27 let. Prvič je potekal v SLG Celje od 14. februarja do 6. marca 1992. Njegov idejni oče je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG Celje Marjan Bačko. Nekoč je ob kavi navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Idejo sta takoj podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan. Rodil se je festival Dnevi komedije, ki je iz festivala lokalnega značaja prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske gledališke ustvarjalce institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč iz vse Slovenije. Festival Dnevi komedije je največji tovrstni dogodek v celjski regiji in edini festival v slovenskem gledališkem prostoru, ki ponuja pregled najboljših gledaliških komedij preteklega koledarskega leta.

Dnevi komedije potekajo ob koncih tedna (od četrtka do sobote) od februarja do marca. Program festivala je letos prvič sestavila selektorica festivala Alja Predan, nekdanja umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje, od leta 2017 pa zaposlena kot dramaturginja v SLG Celje.

Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrado za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta, ki jih podeli strokovna žirija, sestavljena iz treh članov. Tekmovalne predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki tako izbere najboljšo predstavo po svoji oceni. Poleg tega občinstvo vsak večer izbere še komedijantko ali komedijanta večera.

 

Povezava: Gledališki list 27. festivala Dnevi komedije (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/dnevi-komedije-f-2