Zimska pravljica

Produkcija: AGRFT
Avtor: William Shakespeare
Režija: Maša Pelko


Foto: Arhiv Cankarjev dom

WS: Kaj bi spremenili, če bi lahko zavrteli čas nazaj?

LEONTES: Uf, vse bi bilo drugače. (Smeh) Prej bi soočil in razkrinkal akterje, ki se obnašajo, kot da smo sami v vesolju. Pa nismo, a veste. Nekakšna kuga se med nami plazi. Vsi veste, za kaj gre, ampak ne upate povedat, vključno z vami. Mislim, malo čudno je, da o tem nič ne pišete. Se vam ne zdi? Če nimate kaj skrivat, pol ne vidim razloga, da ne bi o tem kaj napisal. Saj zato gre, ane? Govorice, trači, ekskluziv. Jaz to vidim, čutim - že od nekdaj. No, in ko SE, ne če bi se, čas zavrti nazaj… (Natakarica prinese kavo, Leontes jo opazuje, kot bi jo prepoznal.) Hmmm … Mogoče bi tudi jaz kaj drgače naredil…

HERMIONA: Ne bi se trudila ugoditi moževim prošnjam. Ne… Sploh se ne bi poročila. Pravzaprav sploh ne bi zapustila Rusije. Nasledila bi očeta, vodila državo in tam vzgajala otroke.

CAMILLA: Časa ne moreš zavrteti nazaj. Če bi ga lahko, se nihče ne bi bal posledic. Posledice pa so tisto edino, kar nas loči od pošasti. A vmes se zgodi življenje. V življenju pa moraš sprejeti določene odločitve in posledice pridejo z njimi, posledice vedno pridejo z njimi, takšne in drugačne. Človek pa je le človek, plava proti toku in se bori s sabo in takrat bi vsi vrteli čas nazaj. Pa ne gre. Časa ne moreš zavrteti nazaj.

POLIKSENES: Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi se kot otrok naučil plavati. Nikoli nisem premagal strahu pred vodo. Želel bi si drugačnega življenja. Na odru, ne na dvoru. Lahko bi postal igralec. In definitivno brez otrok, prosim…

FLORIZEL: Ničesar ne obžalujem in ničesar ne bi spremenil. Lahko bi živel kot povprečen princ, se poročil s povprečno princeso in povprečno umrl, ko bi se spotaknil na stopnicah, kot moj dedek. Ampak od življenja sem hotel več kot je le krona. Hotel sem pravo ljubezen in jo dobil. Kot pravijo: “Od življena hočem vse, kar lahko dobim!”

PERDITA: Zakaj? (Pavza) Nič. (Glasen stisnjen smeh)

KOSTUMOGRAFKA: Naučila bi se štrikat.

SCENOGRAF: Ne bi uporabljal šanka kot scenografskega elementa.

DRAMATURGINJA: Kaj če bi delali raje komedijo?

DRAMATURG: Raje bi naredil izpit za tovornjak.

REŽISERKA: Jaz ne bi vrtela časa nazaj, jaz bi ga zavrtela naprej in to v poletje 2019, ko sem ravno diplomirala iz režije in je zunaj cela zadnja sezona Game of Thrones. Winter is coming, samo pravim!

Zasedba

Prevod: Oton Župančič
Adaptacija besedila: Jernej Potočan, Maša Pelko, Nina Kuclar Stiković
Dramaturgija: Jernej Potočan, Nina Kuclar Stiković
Scenografija: Aleksander Vujović
Kostumografija: Nina Čehovin
Glasba: Jernej Potočan, Beti Strgar
Mentorji
Dramska igra in gledališka režija: doc. Nataša Barbara Gračner, izr. prof. mag. Sebastijan Horvat
Scenografija: izr. prof. mag. Jasna Vastl
Kostumografija: red. prof. Janja Korun, asist. mag. Tina Kolenik
Jezik in govor: asist. dr. Nina Žavbi Milojević
Produkcija V. semestra AGRFT (dramska igra in gledališka režija)

Nastopajo:

Leontes, siciljski kraj - Gregor Podričnik
Hermiona, siciljska kraljica - Lucija Harum
Poliksenes, češki kralj - Blaž Popovski
Camilla, služabnica - Anuša Kodelja
Florizel, češki princ - Timotej Novaković
Perdita, ovčarka - Ana Penca


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zimska-pravljica-2