Misterij sove

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, TJP – Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg (FR)
Avtor: Franz Pocci, Célia Houdart
Režija: Renaud Herbin


Foto: Jaka Varmuž

Projekt Misterij sove na oder postavlja miniaturne like iz predstave Sovji grad, ki jo je leta 1936 ustvaril slovenski lutkar Milan Klemenčič. Sodobna francoska pisateljica Célia Houdart je Poccijevo zgodbo, ki se dotika vprašanj preobrazbe, zvijač in prevare, nadgradila v duhu sodobne filozofske pripovedi. Uprizoritev sledi ideji naprave za ustvarjanje iluzij. 

Osrednji junak je Vitez Čukolov, začaran v sovo. Človeška podoba mu bo vrnjena šele takrat, ko bo našel nekoga, ki mu bo v želji po uresničevanju želja populil vsa peresa. Naleti na prebrisanega Gašperčka Larifarija, ki si zaželi, da bi postal minister. Začarani vitez ga mora s svojimi peresi ves čas reševati iz zapletenih situacij. Vse dokler ni izpuljeno zadnje pero.

V tej predstavi je gledalec postavljen pred izziv, naj na novo preverja svoj odnos do odra, iluzije in resničnosti. Iz miniaturnega Klemenčičevega odra se gledalčev pogled prestavi v zakulisje, tja, kamor običajno nima dostopa. Prostor se razgrne, gledalčev pogled preobrazi, perspektive se množijo v ritmu gibanja kamer in video projekcij. Njegov odnos do videnega je povsem svoboden, saj je primoran izbrati svoj zorni kot gledanja, ki ga med predstavo lahko spreminja in si s tem ustvarja svojo lastno odrsko interpretacijo zgodbe. Zavzeti mora določen položaj v prostoru in povsem zaupati v svojo zmožnost, da se poveže s podobo ali z gibom.

Francoskemu režiserju in lutkarju Renaudu Herbinu zanimanje za Klemenčičevo delo predstavlja dvojno raziskovanje: na eni strani vpogled v okoliščine originalne pripovedi in figure človeka-sove, na drugi strani pa raziskovanje pojma lutkovnega odrskega prizorišča. V ospredju je moč vizualnih podob visečih lutk, za katere se zdi, da se kot množica človeških bitij nahajajo v zakulisju svoje lastne zgodovine.

Renaud Herbin je francoski lutkovni ustvarjalec mlajše generacije. Deluje kot režiser in animator, ki se intenzivno osredotoča na raziskavo lutkovne umetnosti v odnosu do telesa, giba, koreografije in sugestivnosti podob, predmetov, vizualij. Od leta 2012 je umetniški vodja TJP – Centre Dramatique National D’Alsace Strasbourg (Francija). Nazadnje smo ga lahko videli na festivalu LUTKE 2016, gostoval je s predstavo Milje.

Zasedba

Intermedijska interpretacija Sovjega gradu (1936)
Po predlogi lutkarske zapuščine Milana Klemenčiča
Dramaturginja: Mateja Bizjak Petit
Scenograf: Mathias Baudry
Oblikovalka svetlobe: Fanny Bruschi
Avtor zvočne podobe: Morgan Daguenet
Umetniški svetovalec: Nino Laisné
Lektorica: Metka Damjan
Asistentka: Chloé Delaby

Nastopata: Maja Kunšič, Iztok Lužar

V okviru projekta BiTeater


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/misterij-sove