Erazem in potepuh

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Astrid Lindgren
Režija: Ajda Valcl


Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje

Astrid Lindgren je v svoj realistični slog pisanja vpletala bujen domišljijski svet, pri pisanju pa je izhajala iz spominov na lastno otroštvo in globokega razumevanja potreb otrok v odnosu do sveta odraslih, ki je ustaljen, običajen in brez domišljije. Svoje knjige je pisala otrokom v tolažbo in zabavo, obenem pa upala, da bodo njene knjige prispevale k odgovornejšemu odnosu do otrok. Ostro je nasprotovala vsakemu nasilju odraslih nad otroki.

Svetovno slavo ji je prinesel že njen prvi mladinski roman Pika Nogavička, Erazem in potepuh pa je poleg Pike Nogavičke eno najbolj branih del mladinske književnosti, ki ji je leta 1958 prineslo nagrado Hansa Christiana Andersena.

Erazem in potepuh je zgodba o devetletnem Erazmu, ki nima ne družine ne toplega doma, zato živi v sirotišnici, in o potepuhu Oskarju. Nad Erazmom bdi ne preveč prijazna gospodična Kraguljevka, ki fanta nadzoruje pri delu in ga pogosto krega in zmerja. Erazem tako zelo hrepeni po ljubeči družini in toplem domu, da neke noči pobegne iz sirotišnice. Na svoji poti sreča prijaznega in prisrčnega potepuha Oskarja, ki mu svetuje, naj se raje vrne v sirotišnico. Erazmu ta ideja ni všeč, želi ostati na svobodi in si poiskati novo družino. Kasneje si Oskar premisli in Erazmu dovoli ostati. Preživljata se s petjem in sekanjem drv starim gospem. Skupaj preživita veliko nenavadnih, nevarnih pa tudi zanimivih dogodivščin, sploh ker pobeglega Erazma marsikdo išče. V mestu razkrinkata velika tatova Lifa in Liandra. Na koncu se vse dobro izteče in Erazem nepričakovano izve, da Oskar na svetu ni sam. Ima nekoga, ki ga čaka, medtem ko se on veselo potepa. Potepuh Oskar in njegova žena Martina z odprtim srcem sprejmeta Erazma v svoj dom in mu izpolnita največjo željo, da bi imel ljubečo družino.

Erazem in potepuh v ospredje postavlja osamljenega dečka, ki si nadvse želi ljubezni družine in prijateljev. Neomajno verjame vase in se pogumno poda na popotovaje. Zgodba o iskanju ljubezni, pripadnosti in družine je vpeta v napeto, skoraj detektivsko zgodbo o dogodivščinah Erazma in Oskarja, ki jo pisateljica začini s svojim značilnim humorjem.

Zasedba

Avtor dramatizacije: Staffan Götestam
Avtorja songov: Astrid Lindgren, Staffan Götestam
Prevajalec: Darko Čuden
Avtorica priredbe songov: Ana Duša
Dramaturginja: Tina Kosi
Scenografinja: Mateja Kapun
Kostumografinja: Mira Strnad
Avtor glasbe: Anders Berglund
Avtorji glasbe songov: Anders Berglund, Allan Edvall, Gösta Linderholm
Korepetitorja: Simon Dvoršak, Iztok Kocen
Koreograf: Tamás Tuza
Oblikovalec luči: Nikola Zavišić
Lektor: Jože Volk

Nastopajo:

Erazem - Blaž Dolenc
Oskar - Branko Završan
Kraguljevka, Gospa Hedberg, Tamala Sara - Jagoda
Albin, Služkinja Anastina - Minca Lorenci
Greta, Kmetica, Točajka, Martina - Manca Ogorevc
Trgovec, Liander - Igor Sancin
Gunnar, Lif - David Čeh
Taveliki Peter, Uradnik - Rastko Krošl
Trgovčeva žena, Bergkvist - Mario Šelih

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/erazem-in-potepuh