Tobelija

Produkcija: Plesni teater Ljubljana, Studio XXV
Avtor: Rosana Hribar, Nick Upper
Režija: Nick Upper


Foto: Drago Videmšek

O ženskah, ki so preveč ljubile [istega] moškega …

Starodavni običaj tobelij, žensk, ki v visoko patriarhalni [balkanski] družbi prevzamejo moško funkcijo, ko iz različnih razlogov ni več moških, so si kot motiv predstave vzele koreografinja Rosana Hribar in soustvarjalke Urša Rupnik in Maša Kagao Knez, ki so črpale iz emocije »življenja brez moškega«, ki pripada tako nekdanjemu kot sedanjemu času.

Zgodba, prepletena z izgubo ljubljene osebe, se lahko danes dogaja kjerkoli; gre za urbano tragedijo o treh ženskah dveh generacij, usodno zaznamovanih s tragično izgubo ljubljenega; bodisi sina (Vida: Rosana Hribar), bodisi brata (Ana: Urša Rupnik) bodisi moža (Bojana: Maša Kagao Knez), ki so poslej obsojene na življenje druga z drugo in z odsotnim moškim, s katerim je [bila] vsaka intimno povezana.

Plesna predstava Tobelija gradi na večnih motivih, ki se pojavljajo na eni strani v želji in hrepenenju »pripadati« in po drugi strani v ujetosti v okolje, brezizhodni situaciji, strasti in jezi, žalovanju in hrepenenju, zaničevanju in usodni prepletenosti ter obsojenosti večno vračanje v preteklost. Moški je umrl. Ostal je grob in občutek izgube, zapostavljenosti in grenkobe, ki ga hrani predvsem strah pred vsem, kar preizprašuje trdna prepričanja.

Tobelija je podoba sveta, v katerem se naglo spreminjajo vrednote in ideali, medtem ko vprašanje ženske emancipacije postaja vse bolj aktualno tako v luči izgubljanja (že) priborjenih pravic žensk kot spreminjajoče se identitete (odsotnih) moških. Tobelija je vzvratno ogledalo razbitih identitet človeštva in slika o uničujoči patriarhalnosti sveta.

Zasedba

Po motivih drame Ljubomirja Đurkovića
Scenografija: Nick Upper
Koreografija in izbor glasbe: Rosana Hribar
Dramaturgija: Andreja Kopač
Izvajalke in soustvarjalke giba: Rosana Hribar, Maša Kagao Knez, Urša Rupnik
Oblikovanje luči: Aljaž Zaletel
Glasba: Bocet la Înmormântare Stupca (Ciprian Porumbescu) Suceava,  Sabu Martinez: Sabu's Jazz Espagnole Disc 1, TRAG:  Jovano, Jovanke (instrumental) – (LIVE) Banjaluka 2013, Vasko Atanasovski, Vlatko Stefanovski, SPSCO: Jovano, Jovanke, Balkan Blues (Varius Artists)  Disc 1: Vasile Pandelescu: Dela Hulbesti (Si Voce), Çiğdem Taştan: Jovano, Jovanke
Izdelava kustumov: Katarina Škaper
Producentka: Živa Brecelj


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tobelija-1