Lutke

Ljubljana, 12. 09. 2014 - 16. 09. 2014

12. mednarodni lutkovni festival

12. mednarodni lutkovni festival LUTKE 2014 v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana poteka od 12. do 16. septembra 2014 na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana (Veliki oder, Mali oder, Oder pod zvezdami, Šentjakobski oder, Kulturnica in Tunel), v Kinu Šiška, Kinodvoru ter Daktariju.

Festival predstavlja sveže, kakovostne in raznovrstne predstave lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča, ustvarjenje na stičišču tradicionalnih lutkovnih znanj in raziskovanju lutkovnega medija, ki razširja referenčni prostor lutke ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti njenega izraza, preverjajo mejne lutkovne prakse ter ponujajo raznovrstne vizualne izraze. Predstave po izboru selektorice Ajde Rooss so namenjene otrokom, mladim in odraslim. Festival bodo popestrile različne razstave, obfestivalske aktivnosti, mojstrske delavnice, razstave in ulične akcije.

V okviru festivala je organizirana petdnevna mojstrska delavnica Za platnom enega največjih mojstrov gledališča senc Fabrizia Montecchija, ki s svetovno znanimi predstavami Teatra Gioco Vita iz Italije že vrsto let odkriva in razvija senčno gledališče. Na delavnici bodo udeleženci skozi raziskovanje telesa, senc, silhuet in digitalnih podob spoznavali in raziskovali svet sodobnega senčnega gledališča v povezavi z novodobnimi vizualnimi mediji in tehnologijami. Mojstrska delavnica poteka v okviru programa EPKE, ki ga podpira Evropska komisija.

V okviru spremljevalnega programa Lutke na filmu, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Kinodvorom v okviru projekta Leto kina, bomo premierno predvajali lutkovni film za vso družino Peter in volk (2006) Suzie Templeton (film je leta 2008 prejel Oskarja za najboljši animirani film) in španski animirani film za odrasle Apostol (2012). V času festivala je na ogled tudi razstava skic, storyboarda, scenografije, rekvizitov in lutk Špele Čadež iz njenega najnovejšega animiranega filma Boles (2013), ki prejema številne nagrade po vsem svetu.

Spremljevalni program festivala bogatijo še interaktivna razstava Magične škatle češkega likovnega ustvarjalca Pavla Macka ter razstava Lutka – junakinja našega časa Urške Boljkovac, ki krasi pročelje Lutkovnega gledališča Ljubljana. Obfestivalski program festivala dopolnjuje tudi razstava Od skice do lutke, celovitega slovenskega lutkovnega ustvarjalca in vizualnega umetnika Silvana Omerzuja, ki odpira svoja vrata 28. avgusta v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani.

V sodelovanju z Zavodom Maska Ljubljana pripravljajo Seminar sodobnih scenskih umetnosti, ki bo osredotočen na animirane forme in je namenjen zainteresiranim piscem, ustvarjalcem, producentom, kuratorjem in nasploh razmišljujoči publiki s področja scenskih umetnosti. Prvi sklop seminarskih delavnic letošnjega letnika poteka v času festivala Lutke 2014. Ob seminarju bo nastajal tudi festivalski spletni časopis, obeta pa se nam tudi predavanje gostujočega profesorja Didiera Plassarda iz Francije.

V času festivala je organizirano tudi srečanje umetniških direktorjev in selektorjev pomembnejših evropskih lutkovnih festivalov.

Povezava: Katalog Lutke 2014 (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/lutke-1