Samson in Roberto: Fjordski razgled

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Ingvar Ambjørnsen
Režija: Nika Bezeljak


Foto: Urška Boljkovac

Lutkovna predstava po motivih iz zbirke knjig Ingvarja Ambjørnsena Samson in Roberto.

»To je kraj za vse posebneže, odpadnike in sanjače. Utopija dežele čudakov in osamljenih duš, kjer se živi v duhu prijateljstva, sprejemanja in tovarištva. V Fjordskem razgledu so dobrodošli vsi.”

Pes Samson in maček Roberto v podedovanem podeželskem hotelu po imenu Fjordski razgled ustvarita utopično skupnost družbenih odpadnikov in sanjačev. Glavni protagonisti so živalski liki - poleg Samsona in Roberta še jazbečevka Greta, vidra Oli, purica učiteljica Cviliberg in štrk po imenu von Noj. Pri vodenju, skrbi in oskrbi penziona v fjordu se soočajo z raznolikimi gosti in situacijami, ki ponujajo paleto razmislekov, kaj je normalno, kaj sprejemljivo, kaj problematično in kako je drugačnost lahko tudi pozitivna.

Lutkovna predstava Samson in Roberto: Fjordski razgled temelji na adaptaciji dveh knjig iz serije Samson in Roberto norveškega pisatelja Ingvarja Ambjørnsena. Knjigi Dediščina po stricu Rin-Tin-Taju in Vražje vrane sta uvrščeni na predlagani seznam del za slovensko bralno značko prve in druge triade osnovne šole.

V prigodah, ki spremljajo obratovanje penziona, raziskujemo človekov soobstoj v družbi oziroma aktualna družbena vprašanja, ki se porajajo pri sobivanju v skupnosti. Od finančnih skrbi (revščina in dedovanje, plačevanje davkov, oblike poplačila za opravljeno delo ...), dostopnosti (le kako bo pri njih prenočila riba), solidarnosti (vegetarijanstvo, da se gostje ne bi pojedli med seboj), hierarhij oziroma socialne izključenosti (kdo koliko dela, kako je ovrednoteno delo in znanje), do medijskega, natančneje vplivniškega, pompa (senzacionalistično objavljanje podganarskega vplivneža, zvezdniška glasbenazasedba, ki generira kozje in losje gruče oboževalcev ...). Ob trku zunanjega sveta in Fjordskega razgleda poudarjamo njihovo medsebojno sprejemanje njegovih prebivalcev, empatijo, iskrenost, pa tudi brezsramnost, duhovitost in nagajivost. Neobsojajoče in odprto opazujemo na eni strani lenobo, na drugi hiperaktivnost, na eni strani zasanjanost, na drugi pragmatičnost, skrb in samodržtvo, premislek in impulzivnost ... Vse te lastnosti in preigravanja situacij so zapisana v hitrem komentatorskem slogu, duhovito in z jasno premiso neravnovesja med liki in svetom okoli njih. Brez jasne moralke v zaključku daje zgodba prostor bivanja, odsnosov in izrekanja manj priviligiranim in na rob družbe potisnjenim likom.

Zasedba

Prevajalka literarnih predlog: Marija Zlatnar Moe
Dramaturginja: Maša Radi Buh
Likovna podoba in scenografija: Enej Gala
Kostumografka: Nina Čehovin
Avtor glasbe: Tomi Novak
Avtorica besedila za skladbo Vražjih vran: Aja Kobe
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner
Asistentka režiserke: Lucija Trobec
Lutkovna tehnologinja: Zala Kalan
Glasbeniki: Grunt (Metka Knap, Anton Lorenzutti, Timi Vremec, Tomi Novak)
Pomoč pri gibu: Sebastjan Starič

Nastopajo: Miha Arh, Voranc Boh, Aja Kobe, Maja Kunšič, Iztok Lužar, Martin Mlakar

Priporočena starost: 9+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/fjordski-razgled