Festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 03. 06. 2024 - 16. 06. 2024

59. Festival Borštnikovo srečanje


Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Poteka v prvi polovici junija v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Program obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, usposabljanja, delavnice in aktivnosti za razvoj občinstev, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji. Običajno traja štirinajst dni, obiščejo ga številni domači in tuji gostje, med slednjimi tudi selektorji tujih festivalov, umetniški in programski direktorji, novinarji ter druga zainteresirana ter strokovna javnost. Festival v primerljivih deležih financirata Republika Slovenija in Mestna občina Maribor, samostojno ga vodi umetniški direktor.

V 56. letih svojega obstoja je festival uresničil in presegel vizijo svojih ustanoviteljev in postal najpomembnejši slovenski gledališki dogodek, promotor slovenske gledališke ustvarjalnosti ter ambasador slovenskega gledališča v mednarodnih povezavah in tujini. Je pomembna institucija za razvoj nacionalnega gledališkega izraza, zaokrožena programska struktura, ki temelji tako na predstavitvi aktualne produkcije kot tudi na refleksiji relevantnih gledaliških problemov ter verifikaciji aktualnih gledaliških pojavov. Vseskozi je bil tudi osrednji praznik slovenskih gledaliških ustvarjalcev. Festival podeljuje nagrade za dosežke na več področjih gledališke ustvarjalnosti, najuglednejša med njimi pa je Borštnikov prstan, nagrada za izjemen igralski opus.

Osrednji del festivala predstavlja tekmovalni program, v katerem se bo zvrstilo dvanajst predstav po izboru selektorja dr. Blaža Lukana, ki si je v koledarskem letu 2023 ogledal približno 100 uprizoritev, izbrane pa so v kar največji meri upoštevale dva kriterija: kriterij konteksta in kriterij prevpraševanja odrskega izraza. "Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo – in v veliki meri tudi najdejo – nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem," uvodoma zapiše selektor v utemeljitvi izbora.

Večina predstav se osredotoča na subjekte, ki odražajo sodobnega človeka z razpršenim fokusom in s temeljno nemočjo v družbenih vlogah. "In tako se predstave v letošnjem izboru najsibo subtilno, neposredno ali metaforično zadirajo v družbena, družinska, partnerska razmerja, v zatiralske sisteme, v na videz neprebojno korporativno in medijsko realnost ter v sama srca različnih zanikovalskih mehanizmov (rasizma, seksizma, homofobije, ksenofobije ...) in pri tem izpostavljajo eno najizrazitejših tem izbora, delno pa tudi nabora, temo nasilja," zapiše Lukan in v nadaljevanju izpostavi premišljen gledališki jezik, ki je "pogosteje kot dramski snovalen, pogosteje kot klasičen ali tradicionalen sodoben, celo povsem današnji, in pogosteje kakor grajen sproti improviziran, zanašajoč se na primarno aluzijo bolj kakor na kompleksne in transparentne znake, pri čemer se bolj kakor v njihovo čisto invencijo zateka v njihovo domiselno zapletanje in duhovito montažo".

TEKMOVALNI PROGRAM

Povezava: Utemeljitev 59. tekmovalnega programa

Aleš Novak, umetniški direktor
Danilo Rošker, direktor SNG Maribor
Blaž Lukan, selektor tekmovalnega programa 59. FBS
Ajda Rooss, selektorica tekmovalnega programa 60. FBS
Strokovna skupina: Nina Kirbiš, Mojca Jan Zoran, Uroš Korenčan, Jure Novak, Vesna Jurca Tadel, Tomaž Toporišič
Producentka in asistentka umetniškega direktorja: Mojca Kolar
Izvršna producentka in odnosi z javnostmi: Daša Šprinčnik
Vizualije Trampolin d.o.o.
Urednica festivalskih publikacij: Ksenija Repina
Produkcijska podpora: Nika Škof, Adrijana Kos, Martina Magdič, Klara Šulek, Nina Slanič
Fotograf: Boštjan Lah
Tehnična vodja: Matic Gselman, Matic Kašnik


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/festival-borstnikovo-srecanje-f-8