Sveta Ivana Klavniška

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Emilie Romagne ERT / Narodno gledališče, TNL – Luksemburško narodno gledališče, Stalno gledališče v Bolzanu, ErosAntEros – POLIS Teatro Festival
Avtor: Bertolt Brecht
Režija: Davide Sacco (ErosAntEros)


Foto: Daniela Neri

Ekonomija, kapital, finančne špekulacije, izkoriščanje delavk_cev so vodilne teme Brechtove Svete Ivane Klavniške, napisane po velikem zlomu Newyorške borze leta 1929, ki je najprej v ZDA in nato v Evropi povzročil desetletno gospodarsko krizo, propadanje industrije, zapuščanje zemlje, brezposelnost, revščino – vse do začetka druge svetovne vojne. Danes smo v nenehni krizi, proizvodna središča so se premaknila, velike delavske množice ne živijo več na privilegiranem Zahodu in lastnike je teže prepoznati, vendar se izkoriščanje živih bitij in virov ni končalo; nasprotno, prišlo je do novih sprememb – globalnega segrevanja, vojn, pandemij, energetske krize –, ki so vse posledice istega bolnega gospodarskega sistema.

Zaradi vsega tega je Sveta Ivana Klavniška še zmeraj sodobno besedilo, saj se ukvarja s temami, ki so nam blizu, in ponuja možnost, da jih s pomočjo dokumentarnih videoposnetkov povežemo v dialektičen odnos z našo sedanjostjo. In če so milijarderji znova prebrali Marxa, da bi kapitalizem rešili pred njim samim, me_i znova prebiramo Sveto Ivano Klavniško, da bi se ga osvobodile_i.

V uprizoritvi so Brechtove besede zaupane_i igralkam_cem, ki govorijo različne jezike, saj lahko v času globalizacije samo s skupnimi močmi dosežemo revolucijo, ki bo prihodnjim generacijam zagotovila, da bodo še živele na tem planetu. Glasbo za predstavo bo ustvarila kultna skupina Laibach, ki bo tudi v živo nastopila na odru.

Zasedba

Prevod (slovenščina): Mojca Kranjc
Prevod (italijanščina): Franco Fortini, Ruth Leiser
Prevod (angleščina): Ralph Manheim
Glasba: Laibach

Nastopajo:

Klemen Kovačič
Danilo Nigrelli
Ivan Peternelj
Katarina Stegnar
Blaž Šef
Agata Tomšič
Matija Vastl

Na videu:

Felix Adams
Marco Lorenzini
Maximilien Ludovicy-Blom
Wolfram Koch
Pitt Simon
Philippe Thelen

Na zvočnem posnetku:

Boris Kos
Robert Prebil
Matej Recer
Klemen Ulrih
Vito Weis


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/sveta-ivana-klavniska