Desetnica

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Katarina Planinc
Režija: Lucija Trobec


Foto: Jaka Varmuž

Lutkovna predstava v sklopu programa BiTeater.

Predstava o deklici, ki mora od doma in se na poti srečuje s spoznavanjem sveta in sebe, izhaja iz znane in pretresljive arhetipske teme o desetem otroku istega spola, ki mora od hiše. Uprizoritev mlado občinstvo nagovori prek univerzalnih tem samote, strahu, a tudi upanja, poguma in magičnosti, ki jih doživlja deklica, ko se sama znajde na nepredvidljivi poti. Kot samostojni »otrok popotnik« se spoprijema z izzivi odraščanja in oblikovanjem svoje identitete.

Motivika Desetnice in različne verzije pripovedi o njej izhajajo iz poganskega verovanja, da deseti del vsega pridelanega, ulovljenega ali rojenega pripada višji sili. Izročilo o desetništvu se je ohranilo predvsem pri Slovanih, Baltih in Ircih, a se legende med seboj nekoliko razlikujejo. Pri Desetnici gre za arhetipsko, mnogokrat povedano in (pre)interpretirano zgodbo o desetem otroku, ki mora od doma v svet, a se čez sedem let lahko vrne. Zanj/o velja, da je od rojstva namenjen/a višjim ciljem, da ima nadnaravne sposobnosti zdravilstva, vedeževanja, svetovanja ljudem v stiski in sporazumevanja z živalmi. Žene ga/jo po svetu, a ne najde miru na enem kraju, zato je potovanje zanj/o nujno.

Uprizoritev Desetnica je imela nenavaden nastanek. Izšla je iz opisanih in narisanih avtorskih »navodil za izvedbo predstave«, ki jih je zasnovala idejna avtorica uprizoritve in avtorica likovne podobe predstave Katarina Planinc v svojem magistrskem delu na AGRFT Desetnica – Likovna podoba kot izhodišče lutkovne interpretacije. Avtorica likovne podobe je nato uprizoritveni koncept zaupala ustvarjalkam najmlajše generacije, ki so raziskovale, kako uporabiti navodila in hkrati pri tem ostati zvest lastnemu branju zgodbe.

Zasedba

Avtorici priredbe: Luna Pentek in Lucija Trobec
Dramaturginja: Luna Pentek
Avtorica likovne podobe, scenografka in kostumografka: Katarina Planinc
Avtorica glasbe: Lucija Lorenzutti
Mentorica za igro z lutko: Martina Maurič Lazar
Oblikovalec luči: Uroš Istenič
Lektorica: Irena Androjna Mencinger

Nastopa: Nika Manevski k. g.

Priporočena starost: 6+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/desetnica