Senzorialni gledališki jezik v gledališču Senzorioum


Foto: Arhiv Senzorium

Performativno predavanje ali poučni performance o senzorialnem gledališču.
Senzorialni gledališki jezik vključuje posebnosti, kot so interaktivnost publike, multisenzorne percepcije ter mednarodno in medkulturno razumljive vsebine. Pri interaktivnosti ne gre za tehnološki način interakcije, pač pa za neposredno in neposredovano komunikacijo med publiko in izvajalci, ki poteka v živo in pri kateri prihaja do vzajemnih povezav med vsemi udeleženimi. Orodja čutnega sporočanja vključujejo tudi vonje, okus in dotik ter publiki omogočajo večji potopitveni učinek in izkušnjo.
Senzorialni gledališki jezik je doživel svoje posamične poskuse že v zgodovini, največ v 19. in 20 .stoletju z velikimi gledališkimi imeni in institucijami (Wagner, Schechner, Bauhaus, Reinhardt, Nitsch, Grotowski, Marinetti, Hlebnikov ..), svojo učinkovitost in namen pa je dosegel z Enriqujem Vargasom in posledično njegovimi učenci v 21. Stoletju.
Predstavitev senzorialnega gledališča skozi prizmo gledališča Senzorium bo izvedena v novi gledališki obliki: lecture performance (eng) oz. Predavanje-performans . Predavanje vključuje teoretični (mednarodni in zgodovinski okvir), performance pa praktični del.

Avtorica, Izvajalka in režiserka: Barbara Pia Jenič
Glasba: Peter Penko
Oblikovanje videa: Gašper Brezovar
Produkcija: Senzorium
Hvala RTV SLO za arhivske posnetke in APT Novo Mesto